Néhány napja Michelisz Norbert és a Túraautó Világbajnokság (WTCC) mezőnye száguldott a Paul Ricard versenypályán, amelyről legalább két éve az a hír járja, hogy hamarosan újra Forma-1-es Francia Nagydíjnak adhat otthont. A pálya képviselői szerint a tervek továbbra is élnek, ám a megvalósítást egy rejtélyes, Bernie Ecclestone válásával kapcsolatos ok hátráltatja.

A német Speedweek szerint ez a rejtélyes ok nem más, mint az, hogy a Marseille-től körülbelül 40 kilométerre húzódó, Le Castellet-ben található versenypálya tulajdonosa jelenleg Slavica Ecclestone, Mr. E második felesége, akitől 2009-ben vált el. Mint ismeretes, a múltban 14 Forma-1-es nagydíjnak is otthont adó aszfaltcsíkot sokáig Ecclestone birtokolta, aki ultramodern teszthelyszínné fejlesztette azt, ám a válóper során a tulajdonjogok az ex-feleséghez kerültek.

Az autósport-szaklap szerint a Paul Ricard készen állna a Forma-1-es verseny megrendezésére, Ecclestone ex-neje azonban állítólag azt fontolgatja, hogy túlad a létesítményen. Mivel az F1-es futamrendezés költségei jóval magasabbak a WTCC-vel kapcsolatos kiadásoknál, ráadásul egy ilyen projektet a tapasztalatok szerint minimum 5 évre vagy annál hosszabb időre terveznek, a rendezetlen tulajdonviszonyok kedvét szegik az esetleges befektetőknek, így megvalósításhoz szükséges pénzek előteremtése egyáltalán nem könnyű feladat.

„A pálya készen állna a Forma-1-re” – idézte a lap a pálya egyik igazgatóját, Claude Sage-t, aki rámutatott: az sem okozna gondot, hogy az elsősorban teszthelyszínként funkcionáló létesítmény nincsenek állandó lelátók. „A Monte Carlóban használatoshoz hasonló mobil tribünökkel akár 50-60 ezer rajongót is tudnánk fogadni”- tette hozzá Sage.

Az utóbbi néhány évben újra vannak francia pilóták a Forma-1-es mezőnyben, így egyre több, a Francia Nagydíj feltámasztásáról szóló kezdeményezésről is hallani lehet. Tavaly arról pletykáltak, hogy a Paul Ricard a Belga Nagydíj helyszínével, Spával rendezhet évenkénti váltásban F1-es futamot, de mostanában állítólag nagy a mozgolódás Magny Cours környékén is: a Francia Nagydíj legutóbbi helyszínén – ahol 1991-től 2008-ig rendeztek futamokat – állítólag ismét szívesen látnák az F1-es mezőnyt és a pályának van politikai hátszele is.