Kedves emlék került elő Max Verstappen múltjából: minden idők legfiatalabb Forma-1-es versenyzőjéről egy olyan fotót bányászott elő az egyik tévétársaság, amelyen négyéves korában már a hétszeres vb-első Michael Schumacherrel pózol a paddockban.

 

Mivel az édesapa, Jos Verstappen 1994 és 2003 között összesen 106 nagydíjon indult a Forma-1-ben, az 1997-ben született Max Forma-1-es pilóták között töltötte már a csecsemőkorát is. Az F1-es ifjúsági rekorder holland a papa versenytársai közül valószínűleg mindenkivel „összefutott” annak idején, de gyaníthatóan egyikre sem büszke annyira, mint a 2001-ben készült felvétel által megörökített 2001-es találkozásra Schumival.

A sportág új szenzációjáról egyébként sokan már most, karrierje első három futama után úgy tartják, hogy legalább olyan tehetség rejlik benne, mint a német kiválóságban. A németalföldi Toro Rosso pilóta Melbourne-ben kieséssel zárt, Malajziában begyűjtötte első pontjait, múlt hétvégén pedig csak egy hajszál – egészen pontosan a Renault belső égésű motorjának meghibásodása – választotta el attól, hogy újfent a pontszerzők között haladjon át a kockás zászló alatt. Érettsége és bátor vezetési stílusa okán többen máris azon spekulálnak, hogy valamelyik nagyobb csapat hamar elcsábíthatja a Red Bull juniorprogramjából, így az energiaitalos sportigazgató, Helmut Marko máris azon mesterkedik, hogy riassza az esetleges felbukkanó kérőket.


„Max tényleg csodálatosan teljesít” – méltatta Marko a pilótát a hétvégi Bahreini Nagydíj helyszínén, Szahírban. „Meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok a folytatásban, de az lenne a legjobb, ha nyugodt körülmények között fejlődhetne.”

Amennyiben a több Forma-1-es promócióra ácsingó Renault valóban megvenné a Toro Rossót, nagy valószínűség szerint nem sokáig keresgélnének pilóta után és megtartanák Verstappent, aki így kapásból hozzájutna a mások által hosszú-hosszú pályafutásokon át mindhiába remélt gyári háttérhez. Marko szerint ez a teória alaptalan, mert - mint fogalmazott – „a Toro Rosso nincs eladva és ha lesz is valami, az szponzoráció lesz”.

Mivel a Mercedes régóta végeláthatatlannak tűnő alkudozást folytat Lewis Hamiltonnal a szerződéshosszabbításról, az elvadultabb paddock-pletykagyárosok már azt a képtelennek tűnő forgatókönyvet sem tartják teljesen kizártnak, hogy Verstappenre a csillagos márka vetett szemet. Ezt gyaníthatóan arra alapozzák, hogy a menedzser papa, Jos tavaly nyár elején – mielőtt leszerződtek a Red Bullal – a Mercedesszel folytatott egyeztetéseket arról, hogy vegyék gondozásba fiacskáját. 

„Maxnak a Red Bullal van hosszú távú szerződése, nem pedig a Toro Rossóval. Megnyugtatok mindenkit, hogy nem eladó” – felelte Marko, amikor arról kérdezték, hogy kecsegtető ajánlat esetén az energiaitalos junioregylet ellent tudna-e állni a csábításnak.

A kis Verstappen gyaníthatóan fittyet hány a különféle spekulációkra és rendkívül tudatos ifjoncként sokkal inkább arra összpontosít, hogy tovább növelje az ázsióját. „Őszintén szólva igen” – mondta az FIA csütörtöki sajtóértekezletén, amikor arról faggatták, hogy az általa is ismert európai helyszíneken több esélye lehet-e a jó szereplésre. „Mindig minden helyszínen arra törekszem, hogy a legjobbat nyújtsam és ezt szeretném tenni a folytatásban is.”