F1 Forma-1 Sebastian Vettel Kimi Räikkönen Ferrari Orosz Nagydíj
Sebastian Vettel továbbra is kiáll az idényt nyögvenyelősen indító csapattársa, Kimi Räikkönen mellett. A hullámvölgyben lévő finn számos bírálatot kap mostanság, ám a négyszeres világbajnok szerint a külvilág nem megalapozottan háborog, az északi pedig rövidesen válaszol majd bírálóinak.

 

Noha Vettel és Räikkönen az előszezonban nagyjából azonos formát mutatatott, mostanára nagyot fordult a világ a két Ferrari-pilóta vonatkozásában. Az évad negyedik versenye, az Orosz Nagydíj előtt a német két futamgyőzelemmel és 68 egységgel a tarsolyában vezeti az egyéni tabellát, a finn pilótának viszont csupán feleannyi pontja van, egyetlen igazán jó versenye sem volt még, ráadásul szereplése miatt számos bírálatot kap, elég csak arra gondolni, hogy a közelmúltban már a márkát irányító Sergio Marchionne is felemelte a hangját.

F1 Forma-1 Sebastian Vettel Kimi Räikkönen Ferrari Orosz Nagydíj
Mivel a finn versenyző szerződése csak a szezon végéig érvényes, természetesen a pletykák már javában dübörögnek azzal kapcsolatban, hogy a mostani gyengélkedése akár meg is pecsételheti a sorsát. A 2007-es bajnok – aki a háttérből kiszivárgott információk szerint azt kifogásolja, hogy az SF70H típusjelű konstrukció karakterisztikája számára nem annyira kedvező – fogadkozik, hívei hisznek neki, ám nem csak ők, hanem a csapattárs-cimbora Vettel is úgy gondolja, hogy nincs már messze a nagydíjat legutóbb 2013-ban, Melbourne-ben nyerő versenyző visszavágása.

 „Úgy gondolom, hogy Kimi versenyei mostanában nem úgy alakultak, ahogyan megérdemelte volna” – állt ki kollégája mellett Vettel a sportág hivatalos honlapjának, a Formula1.com-nak adott interjújában. „A legutóbbi futamon például a rajtnál veszített rengeteget, anélkül szerintem biztosan a dobogón végzett volna. A külvilággal ellentétben én látom, hogy pontosan mi történik. A dolgok mostanában tényleg nem alakultak túlságosan jól számára, de szerintem a paddockban senkinek nincs kétsége afelől, hogy a Forma-1 egyik legtehetségesebb versenyzőjéről beszélünk.”

F1 Forma-1 Sebastian Vettel Kimi Räikkönen Ferrari Orosz Nagydíj
Vettel a hétvégi esélyekkel kapcsolatban nem köntörfalazott: a német szerint Szocsi versenypályája olyannyira a Mercedesé, hogy – mint fogalmazott – „nekik készítették”. Ezzel nehéz vitatkozni, hiszen a viadal 2014-es debütálása óta két ízben Lewis Hamilton, egyszer pedig Nico Rosberg diadalmaskodott. Az állás három forduló után 2:1 Vette javára Hamilton ellen, a vörösök zászlóvivője pedig abban reménykedik, hogy a lendület Oroszországban is a kezére játszik majd.

„Kettő a háromból! Ez azért elég jól hangzik, nem? Kapzsinak persze nem szabad lennünk. Örülök annak, ahol most tartunk, főképp azzal, hogy az eddigi három futamon tényleg olyan volt a tempónk, ami komoly feladat elé állította a Mercedest. Két vasárnapon ráadásul mi voltunk a jobbak!” – idézte a Formula1.com Vettelt.

F1 Forma-1 Sebastian Vettel Kimi Räikkönen Ferrari Orosz Nagydíj
Elárult a listavezető német egy kulisszatitkot is, mégpedig azzal kapcsolatban, hogy mostanában már nemcsak az ég felé tartott mutatóujjal ünnepli sikereit, hanem egy érdekes táncot is bemutat:  „Ausztráliában ez spontán jött, s mivel Bahrein is hasonlóan jól sikerült, úgy döntöttem, hogy megismétlem” – mondta a mozdulatsorról a Ferrari pilótája. „Az egész a ’Walk like an Egyptian” című nótával indult. Ausztráliában egész hétvégén azt hallgattam, az inspirált!”