F1 Forma-1 Sebastian Vettel Ferrari Mark Webber Ausztrál Nagydíj Kínai Nagydíj
Sebastian Vettel pörög az évadnyitó Ausztrál Nagydíjon aratott siker után: a Forma-1-es pilóták többségével ellentétben a jövő hétvégén esedékes kínai bevetés előtt visszatért Európába, ahol a csapat gyári munkatársaival együtt is ünnepelt egyet, majd bevetette magát a szimulátorba. A német semmit nem bíz a véletlenre.

 

Míg a rivális versenyzők zöme Ausztrália térségében vagy már Ázsiában hangolnak a Kínai Nagydíjra, addig a nyitófutam győztese gyorsan visszaruccant Európába. Vettel előbb a családjánál tett egy rövid látogatást Svájcban, majd sietve Maranello felé vette az irányt: a Scuderia rövidke tájékoztatása szerint csütörtökön a gyárban járt, hogy a siker után személyesen is mondjon egy „Grazie, Ragazzi!”-t a gyári dolgozóknak, másnap pedig a szimulátorba is bevetette magát.

F1 Forma-1 Sebastian Vettel Ferrari Mark Webber Ausztrál Nagydíj Kínai Nagydíj
Utóbbi szösszenet jól mutatja, hogy a négyszeres világbajnok roppant elszánt és a pocsékul sikerült 2016-os idény után idén mindenképpen részese akar lenni a bajnoki titulusért zajló harcnak. A vita még most is megy azzal kapcsolatban, hogy az Albert Parkban a Ferrari a saját erejéből győzött, vagy inkább az évek óta domináló Mercedes vétett olyan komoly stratégiai hibát, amely az elsőségbe került. Vettel álláspontja diplomatikus: „Mindkettő, de meg kell jegyeznem azt is, hogy nagyon keményen megdolgoztunk ezért a szerencséért” – mondta a sportág hivatalos honlapjának, a Formula1.com-nak.

F1 Forma-1 Sebastian Vettel Ferrari Mark Webber Ausztrál Nagydíj Kínai Nagydíj
Máris sokan tényként kezelik, hogy a 2017-es idény Vettel és a háromszoros világbajnok Lewis Hamilton harcáról szól majd, amire korábban még nem volt példa. Akárcsak a brit, a német is örülne ennek a forgatókönyvnek, ugyanakkor óvatosságra is intett: „Imádnám én is, ha így lenne, de jómagam még mindig úgy érzem, hogy a Mercedes előttünk jár, ahogyan az utóbbi években is. Az új szezon tényleg szuper módon indult számunkra, többet nem is kívánhattunk volna” – fogalmazott a német, aki hozzátette: „Roppant nehéz teher esett le a vállunkról, de mostantól tennünk kell a dolgunkat és nem szabad engedünk, hogy bárki megzavarjon bennünket!”F1 Forma-1 Sebastian Vettel Ferrari Mark Webber Ausztrál Nagydíj Kínai Nagydíj
Vettel az idei autójának a Gina nevet adta és elmondása szerint a Melbourne-i győzelem csak a kezdete volt egy „remélhetőleg hosszú szerelmi viszonynak”. „Mindig arra törekszünk, hogy a lehető legjobb autót építsük meg. Néha ez sikerül, néha nem. Úgy tűnik, hogy most összejött és működik. Nagyon fontos volt, hogy béke legyen a csapatnál és új ötletekkel álljunk elő. Az utóbbi néhány évben a Mercedes volt a mérce. Meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok az idei szezonban.”

Mark Webber: Vettel világbajnok lehet idén!

Korábbi csapattársa és riválisa, a jelenleg tévés szakértőként és Porsche-nagykövetként funkcionáló Webber azok táborába tartozik, akik szerint a Ferrari és Vettel nem csak a szerencsének köszönhették a nyitófutamon aratott a győzelmet. Az ausztrál ex-pilótának meggyőződése, hogy az idei szezon Vettelé lehet.

F1 Forma-1 Sebastian Vettel Ferrari Mark Webber Ausztrál Nagydíj Kínai Nagydíj
„Az új autóknak köszönhetően Sebastian újjászületett. Mivel ezeket az autókat sokkal nehezebb vezetni, most van lehetősége arra, hogy versenyzőként különbséget teremtsen. Azt pedig tudjuk jól, hogy neki az egyik specialitása az, hogy kiválóan tudja feszegetni az autó határait. Úgy gondolom, hogy Sebastian világbajnok lehet idén, annál is inkább, mert mentálisan is összeszedett. Tavaly egyszerűen nem volt motivációja, mert nem tudott a győzelemért harcolni. Ez a mostani siker ezért is nagyon fontos számára” – vélekedett a Melbourne-i pódiuminterjúkat készítő kenguruföldi.