F1 Forma-1 Pascal Wehrlein Manor Mercedes Osztrák Nagydíj
Vasárnap, Spielbergben az Osztrák Nagydíj utolsó körös Mercedes-balhéjának árnyékában még a helyszínen is csak keveseknek tűnt fel, de Pascal Wehrlein kisebbfajta csodát vitt véghez és pontot szerzett a sereghajtó Manor kötelékében. A tavalyi DTM-bajnok nem is olyan rég még álmodni sem nagyon mert arról, hogy valaha is a Forma-1 közelébe kerül, most pedig már arról pletykálnak, hogy jövőre átigazolhat egy nagyobb Mercedes-kötődésű alakulathoz.

 

Nagy hétvégéje volt Pascal Wehrleinnek a Red Bull Ringen: a Mercedes által patronált elsőéves fiatal pilóta most először versenyzett olyan helyszínen, ahol korábban szerzett már versenytapasztalatokat és rögtön túlteljesítette még a legmerészebb várakozásokat is. Az időmérő edzésen a Q2-be repítette a Manor istállót, a 12. rajthely toronymagasan a különítmény eddigi legjobb kvalifikációs eredménye az újjászerveződés óta, vasárnap pedig azzal tette fel a pontot az i-re a német, hogy a 10. helyen ért célba és begyűjtötte karrierje első pontját.

Emlékezetes, hogy Wehrlein alig három évvel ezelőtt még annak is örült volna, ha valaki vendégként meghívja egy Forma-1-es futamra, így az eddigi produkcióját nyugodt szívvel lehet tündérmesének titulálni. Számos sajtóorgánumhoz hasonlóan a sportág hivatalos honlapja, a Formula1.com sem spórolt a dicsérő szavakkal, kihangsúlyozva azt, hogy a német pilóta „agresszív” gumistratégiával, „meggyőző” előzésekkel küzdötte fel magát a pontszerzők közé, miután a futam során megjárta a 6. pozíciót és a mezőny hátsó traktusát is.

„Hihetetlen, nagyon boldog vagyok!” – mondta a futam után Wehrlein. „Pontszerzőként zártam a versenyt, miután majdnem a táv felét ugyanazon a szett abroncson teljesítettem. Roppant fontos számunkra ez az eredményt, mert azt mutatja, hogy valóban sikerült előrelépnünk. Lépésről lépésre haladunk, ami nem mindig látható a külső szemlélők számára. Ma viszont látható volt, ez pedig remek fizetség mindannyiunk számára.”

F1 Forma-1 Pascal Wehrlein Manor Mercedes Osztrák Nagydíj
Wehrlein szombaton, az időmérő edzés után az F+1 Blog kérdésére válaszolva megjegyezte, hogy a kvalifikációs eredményt nem tekinti mérföldkőnek, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy minden egyes alkalommal igyekszik bizonyítani rátermettségét a Mercedes vezéreinek. „Ma adódott egy újabb lehetőség, amikor bizonyíthattam a gyorsaságomat, valamint azt, hogy képes vagyok minden kitaposni az autóból.  Úgy érzem, hogy ezt sikerült megtennem” – felelte kérdésünkre a pilóta, akit méltattak az elöljárói is.

Dave Ryan, a Manor versenyigazgatója „fantasztikusnak” nevezte Wehrlein teljesítményét és a 21 esztendős pilóta produkciója természetesen szóba került nevelőegyesülete, a Mercedes sajtóeseményein is. Toto Wolff a csillagosok sportigazgatója sem győzte méltatni a tavalyi DTM-bajnokot: „Nagyon elégedett vagyok Pascal teljesítményével” – mondta nagytekintélyű szakvezető. „Ez volt az első olyan pálya, ahol korábban is versenyzett már, így volt némi tapasztalata, amelyre építkezhetett. Sajnos hajlamosak vagyunk alulértékelni annak hatását, amikor egy versenyző első ízben versenyez a világ legjobbjai között olyan helyszíneken, mint Melbourne és Monaco, de kétségkívül van hatása. Úgy vélem, hogy Pascal a szezon során most első ízben tudta igazán megmutatni, hogy tényleg különleges srác.”

F1 Forma-1 Pascal Wehrlein Manor Mercedes Osztrák Nagydíj
Nem meglepő módon a spielbergi jó szereplés után beindult a spekulációhadjárat is a versenyző jövőjével kapcsolatban. A hétvége folyamán úgy hírlett, hogy a Sauber – noha nem tartoznak a Mercedes ügyfelei közé – szívesen leigazolná Wehrleint, a pontszerzés után pedigmár arról is lehetett hallani, hogy a csillagos márka annak örülne a legjobban, ha a gyári csapat jövőjének tartott versenyző a Mercedes ügyfélkörébe tartozó Force Indiánál pallérozódna tovább.

„A legfontosabb számomra az, hogy tanuljak és fejlődjek, de nem az a célom, hogy a mezőny végén autózzak körbe-körbe. Most egyébként sem lenne helyénvaló csapatváltásról beszélni, mert sok a tennivaló, arról nem is beszélve, hogy a tárgyalásokat úgyis a Mercedes folytatja majd le helyettem” – mondta a különféle pletykákkal kapcsolatban az újságíróknak a német és mauritisi felmenőkkel is bíró Wehrlein.