F1 Forma-1 Charles Leclerc Jules Bianchi Haas F1 Team Ferrari GP3
Nem számít arra, hogy már jövőre bemutatkozhat versenyzőként a Forma-1-ben, de úgy érzi, hogy készen áll a lehetőségre. Charles Leclerc, a Ferrari által patronált GP3-as listavezető magabiztos és mint az F+1 Blognak elárulta: akkor sem csinálna semmit másként, ha megkapná a 2017-es idényre szóló éles behívót a Haas istállótól.

 

Leclerc-ről sokan azt gondolják, hogy csak átvitt értelemben titulálja magát a néhai Jules Bianchi keresztfiának, pedig a tavaly elhunyt fiatal pilóta szó legszorosabb értelmében a most 18 éves monacói tehetség keresztapja volt. „Nem, ez tény, valóban Jules volt a keresztapám” – mondta az F+1 Blognak Leclerc Monzában. „Hét év volt a korkülönbség közöttünk, de nagyon közel álltunk egymáshoz. Jules volt a bátyám legjobb barátja, a szüleink is nagyon szoros barátságban vannak egymással. Gyakran találkoztunk egymással, ráadásul Jules édesapjának gokartpályáján vezettem először gokartot. Ott kezdődött a pályafutásom.”

A fiatal gokartost Bianchi ajánlotta be menedzserének, Nicolas Todtnak, aki a szárnyai alá vette: azóta már megjárta a Formula-Renault-t, valamint a Formula-3-as Európa-bajnokságot is, jelenleg pedig a GP3-ban pallérozódik, ahol vezeti bajnokságot. A menedzsernek köszönhető az is, hogy menet közben a Forma-1-es vonal is beindult: Leclerc idén felvételt nyert a Ferrari versenyzői akadémiájára, ugyanakkor fejlesztő pilótaként rendszeresen feltűnik a Haas istállónál, a szezon során már három pénteki szabadedzés során vezette a maranellói csapathoz ezer szállal kötődő újonc formáció autóját.
F1 Forma-1 Charles Leclerc Jules Bianchi Haas F1 Team Ferrari GP3
„A Ferrari akadémiája fantasztikus, nagyon komoly segítség abban, hogy minél jobb versenyzővé váljak. Sok tapasztalatot szerzek a Haasnál is. Vannak, akik azt gondolják, hogy ez része a Ferrari akadémiai programjának, de valójában nem így van, ugyanis ezt a lehetőséget a Haas ajánlotta fel. Számomra hatalmas dolog, hogy velük dolgozhatok és biztos vagyok abban, hogy a jövőm szempontjából is hasznos ez a tapasztalat. Minél többet vezetek és minél inkább elmélyülök a közös munkában, annál jobban felkészülök az F1-es bemutatkozásra” – mondta a Leclerc, aki Olivier Beretta 1994-es dicstelen produkciója óta az első monacói pilóta lehet a Forma-1-ben.

Az ifjú kiválóság idén még két ízben, Sepangban és Abu Dhabiban kap lehetőséget a pénteki gyakorlásokon a Haas kötelékében. Nyilvánvalóan a jelenlétnek, valamint az agilis menedzser jelenlétének köszönhetően máris vannak olyan pletykák, amelyek nem zárják ki, hogy amennyiben Esteban Gutierrez mélyrepülése folytatódik, szponzorpénz ide vagy oda, a Haas talán a monacói ifjoncra cseréli a mexikóit 2017-re. Maga az érintett meglehetőseb visszafogott a témával kapcsolatban.
F1 Forma-1 Charles Leclerc Jules Bianchi Haas F1 Team Ferrari GP3
„A pletykákkal nem foglalkozom, eddig sem tettem” – felelte az esetleges F1-es előléptetést spendírozó kérdésre. „Esteban Gutierrez és Romain Grosjean szerintem jó munkát végeznek, két kitűnő pilótáról van szó. Akárcsak ők, én is teszem a dolgom, aztán pedig meglátjuk, hogy mi történik. Hogy mi lenne, ha tényleg esélyem lenne a Haas egyik versenyzői állására? Szerintem semmi különös. Azt mondanám magamnak, hogy „végezd továbbra is jól a munkádat, törekedj a legjobbra!” A pályafutásom eddigi részében is ez volt a filozófiám és biztos vagyok abban, hogy ez mindvégig így lesz.”

Leclerc 177 ponttal vezeti a GP3 tabelláját Antonio Fuoco előtt, a szezonból már csak két forduló van hátra, így nem csoda, hogy – mint a pilóta fogalmazott – „a jövőre vonatkozó terveim között most csak az szerepel, hogy meg akarom nyerni a GP3-as bajnokságot.”