F1 Forma-1 Paul Ricard Francia Nagydíj

Régi-új helyszínnel gyarapszik rövidesen a Forma-1-es menetrend: az F+1 Blog exkluzív információi szerint eldőlt, hogy a Francia Nagydíj visszatér a királykategória vérkeringésébe. A gall szurkolóknak már csak a következő szezont kell kiböjtölniük, 2018-tól már saját felségterületen is szurkolhatnak.

 

Noha Bernie Ecclestone az utóbbi években rendre azt hangsúlyozta, hogy csökkenteni kívánja az európai futamok számát, a Francia Nagydíj hosszas vajúdás után biztosan visszakerül a versenynaptárba. Az F+1 Blog megbízható forrása szerint a helyszín – ahogyan azt sejteni lehetett – a dél-franciaországi Le Castellet-ben található Paul Ricard versenypálya lesz, ahol 2018-tól rendeznek majd újra Forma-1-es futamot.

„Elhárultak azok az elsősorban pénzügyi akadályok, amelyek az utóbbi években hátráltatták a Francia Nagydíj visszatérését. A háttérben már létrejött a megállapodás, október utolsó napjaiban pedig megtörténik a bejelentés is. A szerződés öt évre szól” – közölte egy korábban rendre megbízhatónak bizonyult forrása az F+1 Bloggal.

Noha korábban olyan tervek is léteztek, hogy gazdaságossági szempontból a franciák a Belga Nagydíjjal évenkénti váltásban rendeznek majd futamot, az már biztos, hogy önálló projektről van szó. Az időzítés érdekesnek ígérkezik: pontos dátum még nincs, de minden jel arra utal, hogy lerövidülhet a csapatok nyári szünete, ugyanis az a legvalószínűbb, hogy a Belga és az Olasz Nagydíj közötti időszakban tartják majd a futamot.

A Paul Ricard pálya a múltban 14 alkalommal, legutóbb 1990-ben adott otthont Forma-1-es futamnak. A komplexumot jelenleg a legmodernebb tesztközpontok között tartják számon, a szkeptikusok pedig általában ezt róják fel: a pályának nincsenek lelátói, de a működtetők – szinte biztosan – a monacóihoz hasonló mobil tribünökkel oldják majd meg a problémát.