Grandiózus méretekkel, a tradicionális európai helyszínekhez képest ijesztő modernséggel találja szembe magát az, akit Abu-Dzabiba, a Yas Marina versenypályára fúj a sors szele. A hétvégi összecsapás helyszíne már önmagában is megér egy misét…

Kétségtelen, hogy az utóbbi időben ijesztő mértékben csökkent a Forma-1 európai helyszíneinek száma, mint ahogyan az is, hogy sok olyan pálya került be a vérkeringésbe, amelynek talán sohasem lett volna szabad bekerülnie. Kezdetben úgy tűnt, hogy Abu-Dzabi sem lesz több a dúsgazdag olajmilliárdosok úri huncutságánál, mostanára viszont kiderült, hogy az emírség látványos aszfaltcsíkja a naplementekor kezdődő, majd villanyfénynél befejeződő összecsapása jóval több lett annál.

Abban, hogy a szervezői tájékoztatás szerint pénteken a versenyhétvégére szóló utolsó jegy is elkelt, vélhetően szerepet játszott, hogy sok rajongó erre a hétvégére várta Sebastian Vettel és a Red Bull bajnokká avatását, de nem lehet szemet hunyni afelett sem, hogy a futam presztízsértéke rohamosan növekszik. Vannak, akik a Közel-Kelet Monacójaként emlegetik Abu-Dzabit, de a sajtó és a csapatok munkatársai közül is egyre többen merik kimondani, hogy az emírség futama lassan túl is növi a hercegségét, legalábbis ami a fontos meghívottak, VIP-vendégek, celebek és egyéb hírességek részéről tanúsított érdeklődést illeti.

A hatalmas, ultramodern pályalétesítmények mellett a hullámvasútjáról nevezetes, az aszfaltcsík szomszédságában található Ferrari-élménypark, a közelmúltban kialakított élményfürdő, a jachkikötő garantálja a puccparádét és a látványosságot, ráadásul a promóter itt valóban komolyan veszi a promóciós teendőket. Az Emirátusokban bármerre jár az ember, mindenütt kiverik a szemét a futamot népszerűsítő plakátok, s komoly vonzerőt jelentenek a hétvégi eseményekkel egybekötött zenei rendezvények is: csütörtökön az arab könnyűzenei élet – mert ilyen is van! – jeles képviselői, pénteken Jay-Z, szombaton a Muse, vasárnap pedig a Depeche Mode ad koncertet, amelyeket ingyen élvezhet bárki, aki tikettel rendelkezik az adott napra.

Noha a bajnokság lefutott, a paddockban természetesen nem állt meg az élet, sőt! Kimi Räikkönen meglehetősen sajátos körülmények között rontott rá a fizetésével – vagy legalábbis annak egy jelentősebb szeletével – még mindig tartozó Lotusra. Pénteken délután az F+1 Blog is szemtanúja volt annak, amikor a finn pacsizott, ölelkezett Gerard Lopezzel, a Lotus többségi tulajdonjogát birtokló Genii Capital vezérével, akinek pár órával később, egy sajtóértekezleten keményen beolvasott az elmaradt fizetés miatt, azzal fenyegetőzve, hogy az utolsó két futamon talán már rajthoz sem áll. Fokozza az ügy pikantériáját az is, hogy a 2007-es vb-első megnyilvánulása után menedzsere, Steve Robertson – aki nyilatkozataiban egyébként helyeselte védence húzását – kiváló hangulatban, nagyokat nevetve trécselt Lopezzel a Lotus hospitality-helyiségének egyik sarkában. „Nagy mozigépészek ezek a fickók” – mondta az ügyre reflektálva az egyik kiváló kolléga. „Mire gondolsz?” – kérdeztünk vissza. „Arra, hogy vetítenek” – felelte. Na igen, akár így is lehet értékelni a szösszenetet, okosabbak viszont csak néhány nap múlva leszünk…

Míg a Räikkönen-Lotus szócsata felborzolta a kedélyeket, addig a Renault Sport egy kedves húzással állt elő: a franciák meglepetésbulit szerveztek Alain Prost tiszteletére annak apropóján, hogy a legenda – aki manapság a francia gyártó nagyköveteként ténykedik – éppen 20 évvel ezelőtt nyerte negyedik, egyben utolsó vb-címét egy Williams-Renault volánja mögött. Az 58 esztendős, a Forma-1-et csapatfőnökként is megjárt klasszist Jean-Michel Jalinier, a Renault sportigazgatója köszöntötte, de jelen volt a szakma színe-java is. A csapatfőnökök közül Stefano Domenicali (Ferrari), Eric Boullier(Lotus), Monisha Kaltenborn (Sauber), Franz Tost (Toro Rosso) és Cyril Abiteboul (Caterham) jött el, míg Niki Lauda kettős szerepben, a Mercedes képviseletében, valamint egykori csapattársként és riválisként vett részt a családias hangulatú ünnepségen.

„Jómagam soha, semmilyen évfordulót nem ünneplek meg, kiváltképp nem a sportágban elért sikerek évfordulóit” – mondta Prost. „Most azért vagyok itt, mert sok régi jóbarát között lehetek, együtt lehetünk a Forma-1-es családdal.” Lauda jelenlétére utalva széles mosollyal az arcán Prost hozzátette: „Mint láthatják, még olyan emberek is eljöttek, akik annak idején legyőztek engem!”