F1 Forma-1 MotoGP Honda McLaren-Honda Fernando Alonso Marc Marquez
Megmerítkezett a Honda világában múlt hétvégén Fernando Alonso: a kétszeres világbajnoknak a McLaren-Honda katasztrofális idei szezonja miatt nem kellett jelen lennie az FIA párizsi díjátadóján, így Japán felé vette az irányt, ahol a márka évadzáró rendezvényén vett részt és számos kalandban volt része.

 

Az élménynap egyik fő attrakciója az volt, amikor a spanyol kipróbálta honfitársa, Marc Marquez MotoGP-s versenygépét, a Honda RC213V-t, amely jelenleg a gyorsaságimotoros-vb sebességi rekordere is. A kétkerekű 350,5 kilométer/órás sebességet ért el az idei katari összecsapáson.


Alonsónak a Motegiben tartott eseményen az is megadatott, hogy kipróbálja példaképe, Ayrton Senna 1991-es versenyautóját, a McLaren-Honda MP4/6-ot, amellyel az 1994-ben tragikus körülmények között elhunyt brazil klasszis harmadik, egyben utolsó világbajnoki címét nyerte. Mint ismeretes, az oviedói pilóta a vérmesebb Senna-fanatikusok közé tartozik és amikor átigazolt a Ferraritól a McLaren-Hondához, döntését egyebek mellett azzal indokolta, hogy a Honda visszatérése okán esélyt lát arra, hogy a dél-amerikai klasszis nyomdokaiba léphet.

F1 Forma-1 MotoGP Honda McLaren-Honda Fernando Alonso Marc Marquez
A vérmes reményekből egyelőre semmi nem lett, a McLaren-Hondának gyötrelmes szezonja volt a Forma-1-ben, Alonso pedig olykor-olykor provokatív, piszkálódó csapatrádiós üzenetekkel és nyilatkozatokkal sorozta a japán gyártót. Különösen emlékezetes szösszenet volt például az, hogy amikor egy GP2-es autó erőforrásához hasonlította a Honda portékáját.

A spanyol – akit túlzás nélkül lehet a jelenlegi Forma-1-es mezőny legnagyobb politikusának titulálni - a napokban egy exkluzív BBC-interjúban elárulta: nem volt véletlen, hogy időről időre a nyilvánosság bevonásával pirított rá a Hondára.
 F1 Forma-1 MotoGP Honda McLaren-Honda Fernando Alonso Marc Marquez
„Sok olyan rádióüzenet van, amelyik nem kerül adásba, sok levezető körös, például, amikor hálásak vagyunk a csapatnak a nehézségek után. Néha három motort kell cserélni, összekaparunk egy vagy két pontot, esetleg közel járunk a pontszerzéshez. Sok pozitív üzenet nem kerül adásba. Amikor Japánban adásba került az a bizonyos üzenet, talán azért mondtam, mert tudtam, hogy adásba fog kerülni” – mondta a pilóta.

Alonso saját bevallása szerint ösztönözni akarta a Hondát a keményebb hangvételű üzenetekkel „Extrém lépéseket kell tennünk annak érdekében, hogy jövőre versenyképesek lehessünk. A nagy problémákhoz nagy megoldások szükségesek, és talán egy picit sikerült hozzájárulnom ehhez a nagy megoldásokhoz” – fogalmazott a spanyol.

F1 Forma-1 MotoGP Honda McLaren-Honda Fernando Alonso Marc Marquez
Mint ismeretes, az évadzáró Abu Dhabi Nagydíj hétvégéjén Ron Dennis, a McLaren fővezére szóba hozta, hogy a versenyző esetleg kihagyhatja a 2016-os szezont. A 11 pontjával az egyéni tabella 17. helyén, közvetlenül a csapattárs Jenson Button mögött végző Alonso azóta tisztázta a helyzetet és sokadszorra is megerősítette, hogy versenyezni kíván a következő szezonban.