F1 Forma-1 Williams Valtteri Bottas

Kimi Räikkönen jópár éve elkezdte, Valtteri Bottas most folytatta: míg a 2007-es világbajnok annak idején egy hómobil-futamon, addig a Williamsnél versenyző honfitársa most egy futóversenyen vett részt álnéven hazájában, Finnországban.

 

Räikkönen jópár éve példaképe, az 1976-os világbajnok James Hunt nevét választotta álcának a kiruccanáshoz, Bottas viszont nem bonyolította túl: párja, az olimpikon úszónő Emilia Pikkarainen családnevét kikölcsönözve Valtto Pikkarainen néven vágott neki a 10 kilométeres nyargalásnak. Noha Bottas nemcsak odahaza, hanem világszerte is egyre népszerűbb, vélhetően akkor sem kerekedett volna komolyabb hisztéria a szereplése körül, ha saját nevén indul, ám a pilóta semmit nem akart a véletlenre bízni.

F1 Forma-1 Williams Valtteri Bottas
„Nem akartam, hogy újságírók legyenek ott! Nem is voltak!” – indokolta a fedőnév használatát az Iltalehti című lapnak a távot egyébként versenyképes idővel, 38 perc 54 másodperccel teljesítő pilóta, aki az F1-es mezőnyben is a sportbubusok táborát erősíti: „Mindig imádtam a különféle sportokat, főképp a futást. Korábban terepfutottam és néhány triatlonon is részt vettem” – mondta az előző idényt az egyéni tabella 5. helyén záró északi versenyző.

Bottas a hét második felét egyébként a Williams nagy-britanniai bázisán, Grove-ban tölti, ahol az év első mérnökei egyeztetésein vesz részt és Twitter-posztja szerint elkezdi az ismerkedést az egyelőre még darabokban lévő új versenygéppel is. A MTV3 tévétársaságnak nyilatkozva a versenyző újfent megerősítette, hogy nem volt elégedett a tavalyi autóval, mert – mint fogalmazott – „javultunk ugyan az előző években gyenge pontnak számító területeken, de ez nem volt elég, mert mások is sokat fejlődtek. Főképp a Ferrari.”

F1 Forma-1 Williams Valtteri Bottas
Bár a Williams a 2014-es szezonhoz hasonlóan tavaly is 3. lett a konstruktőri tabellán, egyértelműen hiányzott a patinás gárdából az a plusz, amely ahhoz lett volna szükséges, hogy futamot nyerjenek. Bottas – akit tavaly nyáron a Ferrarival is hírbe hoztak - saját bevallása szerint hisz abban, hogy az idei autó elég jó lesz ahhoz, hogy pályafutása során először futamgyőzelmet arathasson.

„Csupa pozitív dolgot hallottam az új autóról, a fejlesztési munka jól megy, nincsenek hátráltató tényezők. Papíron minden nagyszerűnek tűnik, de majd meglátjuk, hogyan működik a gyakorlatban és mennyit lépnek előre a többiek. Ha az autó jó lesz, hiszek abban, hogy a futamgyőzelem is lehetséges lesz. Tavaly különféle nehézségek miatt ez nem sikerült, de sokat tanultunk. Készen állok arra, hogy nyerjek” – fogalmazott a 26 esztendős finn.

F1 Forma-1 Williams Valtteri Bottas
Bottas a 2013 óta datálódó Forma-1-es versenyzői pályafutása során nyolc ízben állt dobogón, hatszor a harmadik, kétszer a második fokán. Pole pozíciót még nem jegyzett az északi reménység, míg versenyben futott leggyorsabb kört egyszer már sikerült autóznia.