Ugyan a versenye feledhetőre sikeredett, a kvalifikáción elért 3. helyezésének köszönhetően Valtteri Bottas így is a Kanadai Nagydíj hétvégéjének egyik nagy nyertese volt. Mika Häkkinen pártfogoltjának végre sikerült villantania, megmutatva azt, hogy a Repülő Finneknek bizony van utánpótlása.

Bottas az első hat futama alapján az év egyik nagy vesztesének tűnt: amikor tavaly a Williams viszonylag jól muzsikált, csak péntekenként ülhetett autóba, most pedig, amikor végre megkapta a lehetőséget, a grove-i egylet csapnivalóan szerepel... A 3. rajtkockáért pont nem jár, de a változó körülmények között tartott kvalifikáció mindhárom etapjában egyenletesen teljesítő finn demonstrálhatta képességeit. Immáron mindenki láthatja, értheti, hogy miért nyilatkozta a legendás névadó-alapító Frank Williams lánya, az idei évtől csapatfőnök-helyettesként ténykedő Claire Barcelonában, hogy „Valtteri szerepeltetése a legjobb dolog, ami történik velünk idén”.

A 23 éves, 2011-ben a Kiss Pál Tamást is felvonultató GP3 mezőnyben bajnoki címet szerzett finn kétségkívül briliáns tehetség, ráadásul jó kezekben van, s ezt nem feltétlenül csak sztárúszó párjára, Emilia Pikkarainenre kell érteni. A versenyzői előléptetése óta is szerény, halk szavú, ám rendkívül határozott fiatalember közvetlen mentora kétszeres világbajnok honfitársa, az 1998-as és 1999-es vb-első Mika Häkkinen, akitől aztán bőven lehet tanulni.

Arról, hogyan került kapcsolatba az F1-es pályafutását 2001 végén lezáró klasszissal, tavaly Bottas így beszélt az F+1 Blognak: „Ő keresett meg, mert felfigyelt rám. Megcsörrent a telefonom, a vonal másik végén pedig így szóltak: ’Helló, Mika Häkkinen vagyok, Valtterivel szeretnék beszélni…’ Képzelheted, mit éreztem, hiszen mindig nagyon felnéztem rá, óriási tisztelője voltam. Felvázolta az elképzeléseit, találkoztunk és azóta együtt dolgozunk. Sokat köszönhetek neki.”

Häkkinen nem kíséri el mindenhová Bottast, nem atyáskodik felette, a fiatal ász többek között ezért is imádja az idősebb honfitárssal való együttműködést. Nem csak az egykori klasszis egyengeti a hazájában a korábbi nagy bajnokok nyomán máris a legújabb Repülő Finnként emlegetett ifjonc pályafutását: ott áll mögötte a menedzser-nagyágyú Didier Coton, valamint – a Coton-féle menedzseriroda egyik társtulajdonosaként, illetve jóbarátként – Toto Wolff, aki a jövő tekintetében talán a legfontosabb kapocs lehet.

Mint ismeretes, Wolff jelenleg a Mercedes sportigazgatójaként tevékenykedik, de megtartotta tulajdonrészét a Williams istállónál is. Nem titok, hogy az osztrák nagy rajongója a fiatal finn pilótának, így szinte borítékolni lehet, hogy Bottas előbb vagy utóbb a Mercedesnél köt ki. Jóelőre spekulálni talán felesleges, de ha mondjuk Nico Rosberget az utóbbi napok pletykái alapján valóban elvinné a Ferrari, aligha lehet kétséges, hogy Wolff az ifjú cimborát szerződtetné Lewis Hamilton mellé a csillagosok gyári csapatához.

„Természetesen továbbra is rajta tartom a szemem Valtterin” – mondta az évad kezdete előtt a Mercedes spílere, akinek immáron van egy erős kártyalap a kezében arra az esetre, ha úgy alakulna, hogy el kell kezdenie korteskedni Bottas mellett a Daimler szigorú fővezére, Dieter Zetsche előtt…