F1 Forma-1 WADA Forma-1 doppingellenőrzés Mexikói Nagydíj
Jenson Button a legkedveltebb Forma-1-es személyiségek közé tartozik, ám a McLaren-Honda brit pilótája Mexikóvárosban olyat tett, amely lehet, hogy a többi versenyzőnél kicsapja a biztosítékot. A 2009-es vb-első a doppingellenőrzések hiánya miatt kezdett méltatlankodni…

 

Button a The Sun című bulvárlapnak nyilatkozva forszírozta, hogy hiányolja a doppingellenőrzéseket: elmondása szerint legutóbb „három vagy négy éve” kellett vizeletmintát szolgáltatnia a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA képviselőinek, s mint hangsúlyozta, nincs tudomása arról, hogy más Forma-1-es versenyzőket ellenőriztek volna az utóbbi időben.

„Idén engem biztosan nem vizsgáltak és arról sincs tudomásom, hogy más pilótákat teszteltek volna” – nyilatkozta a 36 éves pilóta, aki az idény végén a belga Stoffel Vandoorne-nak adja át a McLaren-Honda volánját és a hivatalos indoklás szerint egyéves szabadságra vonul. 

Button hozzátette: a teljesítményjavító szereknek vélhetően nem lenne olyan jelentősége a motorsportban, mint például a kerékpározás vagy más, pusztán az emberi teljesítményen alapuló sportágak esetében, de mivel a 2017-es szabályváltozások után az autók gyorsabbak lesznek és előreláthatólag vezetni is nehezebb lesz azokat, a WADA-nak komolyabban kellene vennie a Forma-1-et.
F1 Forma-1 WADA Forma-1 doppingellenőrzés Mexikói Nagydíj
„Általában télen bonyolították az ellenőrzéseket, de már szúrópróba jellegű tesztek sincsenek. Régebben a versenyek után szolgáltattunk vizeletmintát, de már ezzel is leálltak” – idézte a bulvárlap a brit pilótát.

Noha doppinggyanú mostanság nem merült fel a Forma-1-ben, közös érdek az, hogy a sportág ebben a tekintetben tiszta maradjon. Button felvetése jogos, ám ismerve az eljárást, a pilóták valószínűleg megőrülnének tőle, ha a WADA beszigorítana. Nehéz elképzelni, hogy bármelyikük örülne annak, ha – legyenek bárhol - az éjszaka közepén betoppannának az ellenőrök egy gyors vizeletmintáért, vagy épp a futamok leintése után kellene a mellékhelyiségben toporogniuk…