F1 Forma-1 Red Bull Max Verstappen Jos Verstappen Frans Verstappen Helmut Marko

Max Verstappen már túl van az első Forma-1-es futamgyőzelmén, az egész világon jól ismerik, csapata és rajongói lassan világbajnoki esélyeket remélnek tőle, ám mindezek fényében sem szabad megfeledkezni arról, hogy a pilóta még mindig csak 19 éves. Az ilyen zsenge korú ifjoncokért pedig a családjuk aggódni szokott: nincs ez másként Verstappenéknél sem, ahol a nagypapa egészen a Red Bull vezéréig ment, hogy szóljon néhány szót unokája érdekében…

 

A sztori a DeTelegraaf című holland laptól származik, amely megtudta: a pilóta nagyapja, Frans Verstappen fogta magát és felvette a kapcsolatot Helmut Markóval, a Red Bull vállalatbirodalom motorsport-ágazatának nagyfőnökével, mert aggódott az unokája előmenetele miatt. Mint kiderült, a nagypapa aggodalmának forrása nem Max volt, hanem sokkal inkább az édesapja, a Forma-1-et hajdanán szintén megjárt Jos volt.

F1 Forma-1 Red Bull Max Verstappen Jos Verstappen Frans Verstappen Helmut Marko
Köztudomású, hogy „Jos the Boss” - így nevezték aktív versenyzőkorában a Red Bull sztárjának édesapját – a robbanékony fickók kategóriájába tartozik, aki nem csak fia versenyzése kapcsán hallat magáról, hanem időről időre saját botrányaival is. Az apuka általában erőszakos magatartása miatt keveredik zűrös helyzetekbe: az évek során hallottunk már súlyos testi sértésről egy gokartversenyen kialakult bunyó kapcsán, megjárta a bíróságot amiatt is, hogy bántalmazta Max édesanyját, de az is elterjedt, hogy egyszer egy vita hevében megpróbálta elgázolni a barátnőjét. (A hölgy előbb pert indított, majd visszavonta azt, végül pedig feleségül ment Verstappenhez…)

 

F1 Forma-1 Red Bull Max Verstappen Jos Verstappen Frans Verstappen Helmut Marko
Max, Frans és Jos Verstappen egy archív felvételen


Noha Max versenyzői pályafutása szépen ível felfelé, az apuka heves vérmérséklete nem csillapodik. Tavaly nyáron jókora visszhangot kapott a Benelux-államokban, amikor kiderült, hogy Jos a saját édesapját, Frans-t is eltángálta egy elfajult veszekedés közben, nemrégiben pedig ismét attól volt hangos a sajtó, hogy kocsmai verekedésbe keveredett. Nem csoda, hogy Frans Verstappen akcióba lendült és tavaly decemberben elsírta a bánatát Markónak azzal kapcsolatban, hogy fia viselkedése miatt félti az unokája karrierjét. „Max érdekében döntöttem úgy, hogy megteszem ezt a lépést” – idézte a De Telegraaf a legidősebb Verstappent, aki hozzátette: „Csupán annyit akartam elérni, hogy a Red Bull avatkozzon közbe, ha szükséges, és óvják meg Maxot attól a folyamatos zűrzavartól, amit az apja teremt…”

Marko a hétvégi Kínai Nagydíj helyszínén, Sanghajban a holland lap érdeklődésére elismerte, hogy valóban találkozott Verstappen nagyapjával. Az energiaitalos márka sportszakmai vezetője azt is elárulta, hogy igyekezett megnyugtatni az aggodalmaskodó nagypapát: „Tisztáztam vele, hogy a Red Bullnak csak Max-szal van szerződése. Az összes többi, ami a családjában történik, az már nem a mi üzletünk” – mondta az újságnak a sportigazgató, aki előbb a Toro Rossóhoz szerződtette Verstappent, majd onnan a tavalyi szezon közben feljebb léptette a vállalat zászlóshajójának számító Red Bull Racinghez.
F1 Forma-1 Red Bull Max Verstappen Jos Verstappen Frans Verstappen Helmut Marko
Marko az üggyel kapcsolatban nyomatékosította, hogy nem nézik jó szemmel, hogy az idősebb Verstappenek családi botrányai rendszeres témát szolgáltatnak a sajtónak, ám – mint fogalmazott – „mi csak Max-szal foglalkozunk, elvégre is ő ül az autóban. Minden releváns témát vele és menedzserével, Raymond Vermuelennel egyeztetünk. Jos és a nagyapa jobban tennék, ha nem tennének egyebet, mint büszkék lennének Maxra és élveznék azt, hogy milyen remek teljesítményt nyújt.”

Mióta Verstappent a tavalyi Spanyol Nagydíjtól Marko átültette a nagyobbik Red Bull csapatba, Jos, az apuka ritkábban kíséri el a fiát a futamokra. Az ex-pilóta ezt általában azzal indokolja, hogy csemetéje a lehető legjobb helyre került, már nem szükséges minden lépését felügyelni, Marko azonban tett egy olyan kijelentést, amelyből az cseng ki, hogy a Red Bull keze is benne van abban, hogy az apuka erre a következtetésre jusson…

F1 Forma-1 Red Bull Max Verstappen Jos Verstappen Frans Verstappen Helmut Marko
„Jos a múltban valóban fantasztikus munkát végzett Max-szal. Megtanította neki a fogásokat, amelyekkel Max eljutott idáig. Ezt nem szabad elfelejteni, de azt sem, hogy a Red Bull egy jól szervezett csúcsistálló és mostantól Max a mi iránymutatásaink alapján dolgozik és fejlődik. Ez jól is van így, mint ahogyan az is, hogy a Red Bull továbbra sem kommentál családi ügyeket. Ez szolgálja Max érdekeit” – mondta Marko.

Azt nem lehet kijelenteni, hogy a Red Bull nem kívánatos személynek minősítette Jos Verstappent, ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a közelmúltban is láttunk már olyat a Forma-1-ben, amikor a csapat felkérte a pilóta édesapját, hogy vonuljon a háttérbe, és ne nyüzsögjön egyfolytában a fia körül. Az istálló a McLaren volt, a pilóta pedig Lewis Hamilton, akinek menedzser apukája nem sajtónyilvános botrányokat okozott, hanem rendszerint vitába szállt a csapatvezetéssel, amiből az akkori főnöknek, Ron Dennisnek hamar elege lett és megtiltotta Anthony Hamiltonnak, hogy elkísérje fiát a versenyekre.