F1 Forma-1 Max Verstappen Toro Rosso
Lewis Hamilton akasztotta a legnagyobbat a 2015-ös Forma-1-es szezonban azzal, hogy domináns teljesítménnyel begyűjtötte harmadik vb-címét, de kétség sem férhet ahhoz, hogy az évad nagy nyertesei között van Max Verstappen, a Toro Rosso szemtelenül fiatal újonca is. Sőt, könnyen előfordulhat, hogy az FIA év végi gáláján már trófeáért is szólítják majd a 18 éves pilótát.

 

Amikor tavaly nyáron a Red Bull bejelentette, hogy ifjúsági rekordert csinálnak az expilóta Jos Verstappen fiából és a Toro Rosso kötelékében bedobják a mélyvízbe, nemcsak a szakma, hanem a közvélemény is háborogni kezdett. Túl fiatalnak, tapasztalatlannak, egyesek még veszélyesnek is minősítették a holland versenyzői szerepeltetését, ám az ifjonc a debütáló szezonjában nyújtott teljesítményével minden előzetes aggályra csúnyán rácáfolt. 
F1 Forma-1 Max Verstappen Toro Rosso
Tette mindezt úgy, hogy nem szaladt el vele a csikó, megőrizte szerénységét és alázatosságát, az FIA-nál pedig a jelek szerint nagyra értékelik ezt. Az autósportokat felügyelő világszervezet a kis Verstappent felterjesztette „Az Év Személyisége” díjra, s bár olyan nevek vannak jelölve a kategóriába, mint például Hamilton, a Mercedes-sportigazgató Toto Wolff vagy épp az akítv F1-es pilótaként idén Le Mans-i 24 órást nyerő Nico Hülkenberg, a kiszivárgott pletykák szerint jó esély van arra, hogy a december 4-i, Párizsban tartandó gálaesten a németalföldit szólítják majd a díj átvételére. 

Nem is ez az egyetlen olyan FIA-trófea, amelyre eséllyel pályázik Verstappen, „Az év akciója” kategóriában ugyanis díjra terjesztették fel azt a hátborzongató előzési manővert, amelyet Felipe Nasr ellen hajtott végre Spában, a Blanchimont kanyar külső ívén. Ez volt az a manőver, amelyről utólag kiderült: a Toro Rosso reménysége már előzetesen begyakorolta azt szimulátorozás közben.
F1 Forma-1 Max Verstappen Toro Rosso
Verstappen számára egy másik áttörést is hozott a 2015-ös év, idén szerezte meg ugyanis a jogosítványát. Erről humorosan beszélt a De Telegraaf című holland lapnak, megjegyezve, hogy a vizsga volt az egyetlen alkalom idén, amikor kissé nyugtalannak érezte magát: „A 18. születésnapomon ugrottam neki a jogosítvány megszerzésének. Már nagyon akartam azt a papírt, főképp annak fényében, hogy mennyire szoros a menetrend és tudtam, hogy amennyiben elrontom, még tovább kell várnom a következő lehetőségre. Szerencsére minden a legnagyobb rendben ment.”

A fiatal pilóta – aki iránt év közben a nagyobb istállók is érdeklődni kezdtek, de a Red Bull ragaszkodik hozzá – az évadzáró összecsapás előtt 49 ponttal az egyéni tabella 12. helyén áll.