F1 Forma-1 Emerson Fittipaldi Hockenheim Német Nagydíj
Letűnt korok Forma-1-es versenyzőivel beszélgetni mindig élmény, pláne akkor, ha az illetőről köztudott, hogy soha nem rejti véka alá a véleményét. A kétszeres világbajnok Emerson Fittipaldi ilyen: ami a szívén, az a száján – erről az F+1 Blog újfent meggyőződhetett a Német Nagydíj helyszínén, Hockenheimben.

 

1972 és 1974 világbajnoka közlékeny fickó: bár az FIA vezérei nincsenek odáig az ötletért, hogy a versenyhétvégéken sportfelügyelői teendőket ellátó exversenyzők interjúkat adjanak, a két szabadedzés között a brazil legenda bárkivel szívesen szóba elegyedett a paddockban, ahol 6-7 éves forma (a legkisebb unokájánál is jóval fiatalabb) gyermekével lófrált. Ha kérdezik, felel, ha pedig érdemi kérdést kap, érdemi választ ad: bárcsak minden korábbi Forma-1-es világbajnokkal így lenne...

„Sok terület van, ahol, javulni kell” – felelte Fittipaldi, amikor az F+1 Blog a sportág jelenlegi helyzetéről kérdezte.  „Szerintem sokan vannak, akik azzal foglalkoznak, hogyan lehetne jobbá tenni a Forma-1-et. Bízom benne, hogy sikerül és a sportág egyre jobbá válik, mert végső soron a Forma-1 mindig Forma-1 lesz.”

Manapság már ott tartunk, hogy egy szabályt egyik nap bevezetik, másik nap hatályon kívül helyezik, Fittipaldinak saját bevallása szerint nincs gondja azzal, hogy gyorsan változnak a regulák, de mint megjegyezte, csak akkor támogatja a folyamatos változtatásokat, ha azok a sportág javát szolgálják: „Amikor annak érdekében változtatunk, hogy nagyobb legyen a versengés, annak nagyon örülök. Pont ez az, ami jelenleg hiányzik a Forma-1-ből. Valamivel kiegyensúlyozottabbnak, élesebbnek kellene lennie a versenynek a csapatok között. Most van a Mercedes, és vannak a többiek…” – fogalmazott a dél-amerikai klasszis, aki sokat vár a 2017-es, várhatóan a mostaninál sokkal gyorsabb autókat eredményező szabályváltozásoktól: „Minél gyorsabbak vagyunk, az csak annál jobb. Így a versenyzők tehetségét is könnyebb megmutatni, mert minél gyorsabbak az autók, annál nehezebb villogni.”

F1 Forma-1 Emerson Fittipaldi Hockenheim Német Nagydíj
Amikor Fittipaldi versenyzett, a tökösség és a csillogás jellemezte a Forma-1 világát: a legendás expilóta szerint a tökösség most is megvan, ám a csapatok különféle indokok miatt olyannyira elnyomják a versenyzők saját egyéniségét, hogy a nagyközönség jóformán semmit nem tudhat meg arról, hogy milyen az adott pilóta valójában. „A PR-főnököknek picit jobban kellene engednie, hogy a versenyzők önmaguk legyenek, mert szinte csak azt mondhatják, amit a szponzorok hallani szeretnének. Meg kell adni nekik a szólásszabadságot, hogy elmondhassák a véleményüket, mert manapság ez nem nagyon működik. A mi időnkben ordítoztunk egymással, panaszkodtunk, ez része volt a sportnak és a közönséget is érdekelte. Biztos vagyok benne, hogy a mai srácok között is nagyszerű személyiségek vannak, de sajnos ezt nem mutathatják meg” – vélekedett Fittipaldi.

A 69 esztendős brazil nem kifogásolja például azt, hogy a jelenkor nagyjai, elsősorban Lewis Hamilton nagy lábon élnek, mert „erről szólt már a ’30-as évek is, akkoriban ugyan mások voltak a jövedelmi viszonyok, de akkor is mindenki megadta a módját”. Fittipaldi szerint a sport rendkívüli hatása miatt sem a Forma-1-es pilótáktól, sem más sportolóktól nem kell sajnálni a kimagasló jövedelmet.

„Ez minden sportban megvan” – mondta a gigafizetésekkel kapcsolatban a legenda. „Elég csak a focit nézni, a játékosok többet keresnek, mint a Forma-1-es pilóták, pedig sokkal kevesebbet kell kockáztatniuk. Fogalmam sincs, hogy mennyit keres például Messi, de biztosan rengeteget. A teniszezőknél is a három legjobb évről évre komoly vagyonokat keres. A sport egyesíti az országokat, a sporton keresztül a világ különféle népei, népcsoportjai egyesülhetnek, ami elősegíti a problémák megoldását. Jó példa lesz erre az a brazíliai Olimpia is, amely remélem sikeresen lezajlik. Nagyszerű lesz azt látni, hogy a sportolók a világ minden tájáról érkeznek majd hozzánk, hogy bizonyítsanak.”

F1 Forma-1 Emerson Fittipaldi Hockenheim Német Nagydíj
Amikor a focis és az F1-es fizetéseket taglaló utalására visszatértünk, hogy többet érdemelnének-e az F1-es pilóták, Fittipaldi a kockázattal érvelt: „A rizikó itt sokkal nagyobb mint, más sportokban, így szerintem megérdemlik a pénzt. Ha például a NASCAR-t vesszük, talán ott is többet keresnek, mint a Forma-1-es versenyzők, de nem vállalnak akkora kockázatot.”

Fittipaldi – amikor épp nem az FIA meghívására sportfelügyelősködik - kisfia, ifjabb Emerson, valamint a fiánál idősebb két unokája versenyzői pályafutását egyengeti. Ha teheti, természetesen sztorizik is, ezúttal például arra emlékezett vissza, hogy a három nagy brazil világbajnok egyikeként hiába próbálta elérni, hogy Ayrton Senna és Nelson Piquet szóba álljon egymással: „Mondtam nekik, hogy ’Srácok, mi vagyunk a három brazil világbajnok, legalább beszéljetek egymással. Egyikük sem akart hallani erről…” – elevenítette fel emlékeit a 144 nagydíjon indult, 14 futamot nyerő klasszis.