Valtteri Bottast, a Williams fiatal finn tehetségét sokan és sokszor dicsérték már, s a Monacói Nagydíj hétvégéjén a korábbi kétszeres világbajnok Mika Häkkinen is újfent kimondta: arra számít, hogy honfitársát sikerült elgardírozni a Forma-1 trónjáig. A finn klasszis az F+1 Blognak hangsúlyozta: az alapanyag kiváló, és nem lehet panasz a pilóta mögött dolgozó stábra sem.

Aki Mika Häkkinennel jóban van, az rosszul biztosan nem jár: erről Kimi Räikkönen is sokat tudna mesélni, hiszen a Saubernél töltött 2001-es debütáló idénye során az épp visszavonulóban lévő neves honfitárs volt az, aki a saját helyére beprotezsálta a McLarenhez, röppályára állítva ezzel a pályafutását, s nagyon úgy tűnik, hogy Valtteri Bottas személyében az északi klasszis egy újabb finnt szeretne trónra juttatni a Forma-1-ben.

1998 és 1999 világbajnoka már évekkel ezelőtt kiszúrta magának Bottast, akiben azóta sem csalódott. Mint az F+1 Blognak Monte Carlóban elárulta: arra számít, hogy a tendencia folytatódik és honfitársa a Forma-1-ben is eljut a csúcsra.

„Valtteri csodálatos tehetség, ezt már több ízben is bizonyította” – mondta Häkkinen. „Az eddig látottak alapján nagyon szépen fejlődik és szerintem nem túlzás kijelenteni, hogy a képességei alapján minden esélye megvan arra, hogy világbajnok legyen. A kérdés csak az, hogy milyen út vezet majd odáig és meddig tart majd.”

Bottas 2011-ben kapásból megnyerte a GP3-as bajnokságot, ahonnan rögtön a Williamshez szerződött és a tesztpilótaként lehúzott idény után tavaly már versenyzőként kapott szerepet. Noha a lehetőségeit erősen korlátozza, hogy a grove-i csapat évek óta hullámvasutazik teljesítmény terén, abban a csapat vezetőitől kezdve a szakmabelieken át mindenki egyetért, hogy a finn versenyről versenyre nyújt egyre jobb produkciót.

Häkkinen kulcsfontosságúnak tartja azt is, hogy a 24 esztendős, egyébként szerény és halk szavú pilóta mögött komoly háttérstáb állt össze. A korábbi vb-első mellett a finn suhanc számíthat Didier Cotonra, a Forma-1 világának egyik legrutinosabb menedzserére (akinek Häkkinen útjának egyengetésében is komoly szerepe volt annak idején), továbbá Toto Wolffra is: a Mercedes sportigazgatójaként tevékenykedő Williams-résztulajdonos Häkkinennel és Cotonnal együtt társtulajdonosa a menedzsercégnek, háttérjelenléte pedig kimondva, kimondatlanul is jár bizonyos előnyökkel.


„Nagyon jó csapat egyengeti Valtteri útját, a rendszerben mindenkinek megvan a pozíciója és feladata. Jómagam világbajnok voltam és sok tapasztalatom van, így sok területen hozzá tudok tenni a menedzsment munkájához. Az a célunk, hogy minél jobban felkészítsük, és olyan hátteret biztosítsunk neki, amelyre alapozva nagy magabiztossággal vághat neki a jövő kihívásainak. Komoly erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy a pályafutása minél jobban alakuljon, de magától értetődően számos olyan tényező van, amelyek hatással vannak, vagy lehetnek a dolgok alakulására” – fogalmazott az 1991 és 2001 között a Lotus és a McLaren színeiben összesen 161 futamon induló, 20 futamgyőzelmet arató legenda.

Monaco egyébként Bottas szezonbeli első betlijét hozta: a finn a hajtáslánc meghibásodása miatt feladta a futamot, így idén először fordult elő vele, hogy nem szerzett pontot. Az északi tehetség 34 egységgel jelenleg a 7. helyen állomásozik, míg csapattársa, az idén eddig erősen peches Felipe Massa - aki Häkkinen szerint ’kiváló mérce’ számára – 18 ponttal a 11. helyet foglalja el.