Lehet, hogy a Red Bull túlságosan szigorúra vette a titkolózást az RB9 vasárnapi, Milton Keynes-ben tartott prezentációján, online bemutató gyanánt viszont igazi különlegességgel szolgáltak: rövid, de látványos videót tettek közzé a gyárban zajló munkálatokról, egyedi betekintést engedve ezzel egy F1-es versenygép építésének különféle munkafázisaiba.

„A gyár ritmusa”: ez a címe a 3 és fél perces filmecskének, amely fülbemászó zenei aláfestéssel szemlélteti, hogy a tervezés után mennyire összetett feladat vár a csapatra, amíg az Adrian Newey által a legendás tervezőasztalon megalkotott rajzból létrejön a versenyautó.

Az első „stáció” a méretarányos szélcsatorna-modell megalkotása és tesztelése: ebben a fázisban lehetőség kínálkozik az aerodinamikai koncepció ellenőrzésére, az esetleges problémák kiküszöbölésére. Amennyiben minden rendben találtatott, következhet a valódi autó legyártása. A szénszálas munkálatokat a Red Bull videója az orrkúp első részének elkészítésével szemlélteti: mint minden más szénszálas alkotóelemhez - az orrkúp-darabhoz például fából, high-tech berendezések segítségével - kifaragják az öntőformát, majd bevonják a gépek segítségével kiszabott több rétegnyi szénszál-alapanyaggal. Ezt vákumos csomagolásba helyezik, majd következhet a sokszor emlegetett kemence, az autokláv: ebben a fázisban a karosszéria különböző elemeit a specifikációnak megfelelően eltérő hőmérsékleten és nyomáson kisütik.


szólj hozzá: Így készül egy F1-es Red Bull

Egy pillanatra bevillan a biztonsági tekintetben is kulcsfontosságú felső légbeömlő töréstesztje, ami jól rávilágít, hogy az autókat nemcsak összeépítve, hanem alkotóelemenként is komoly nyúzópróbának vetik alá. „A biztonság és a funkcionalitás miatt rendkívüli erőfeszítéseket kell tenni a terheléses vizsgálatok területén, ráadásul ez a kettő néha befolyásolja egymást, mert mindenki törekszik a lehető legkisebb súlyra úgy, hogy közben a karosszéria torziós merevsége minél jobb maradjon” – írta nemrégiben a Jordan korábbi technikai igazgatója, Gary Anderson, aki manapság a BBC műszaki elemzőjeként dolgozik.

Anderson egyébként hangsúlyozza, hogy az a legideálisabb, ha a csapat a tesztidőszak kezdetére legalább három legyártott karosszériával rendelkezik: „Egy kell a töréstesztekhez, amelyekre elég sok időt kell fordítani. Egy kell a tesztekhez, egy pedig az építéshez. A hiány egy kisebb probléma esetén is megbosszulja magát, elég csak a Lotus tavalyi esetére gondolni, amikor gondjaik voltak az első felfüggesztéssel és emiatt lerövidült a tesztelésre fordítható idejük.”

Az erőátviteli rendszer komponenseinek legyártását és összeépítését bemutató részből kiderül, hogy milyen precíziós módszerekkel zajlik a különféle fémek megmunkálása házon belül, majd vethetünk egy pillantást a korántsem egyszerű festési munkálatokra is. A következő jelenet már az autó összerakását mutatja be, s itt mindenképpen érdemes megjegyezni: az orrkúp kapásból elárulja, hogy a csapat munkatársai egy tavalyi RB8-ason ügyködnek, míg a felgyulladó fények után már az idei modell, az RB9-es látható.