Nem jól sült el Adrian Newey legújabb autóversenyzős kalandja múlt hétvégén, Silverstone-ban, ugyanis a Red Bull Racing főtervezője a második futamon már a felvezető körben összetörte Lamborghini Gallardo LP 570-4 Super Trofeóját.

Newey váltótársával, az olasz Autosprint című szaklap főszerkesztőjével, Alberto Sabbatinivel a 8. pozícióban zárta a Blancpain Endurance Series keretein belül zajló Super Trofeo Európa-bajnokság szombati futamát a Brit Nagydíj helyszínén. A viadalt Newey kezdte a volán mögött, de a 14. pozícióból rajtolva visszaesett és később egy biztonsági autós fázisból profitálva tudtak újra felkapaszkodni.

A Forma-1-es csúcskoponya már ezen a versenyen is produkált egy megpördülést, amelyről később így nyilatkozott: „Tavaly szeptember óta most versenyzek először. A rajtnál jót csatáztam, de aztán megpördültem. Először azt hittem, hogy én hibáztam, de később észrevettük, hogy az autó hátsó része sérült volt” – fogalmazott a mérnök, aki már tavaly is belekóstolt a Lambo-márkakupába.

Vasárnap Newey nem úszta meg egy megpördüléssel: a felvezető körben, a Becketts-ből kijövet elveszítette az irányítást a Gallardo felett, miközben a Pirelli abroncsokat melegítette. A Lamborghini kicsúszott és a szalagkorlátnak csapódva összetört, az esetről fedélzeti kamerás felvétel is készült.

Newey-ról köztudott, hogy nem csak tervezni szeret versenyautókat, hanem száguldozni is imád: Forma-1-es versenygépet már több ízben is vezetett, rendelkezik működőképes, saját F1-es autóval és előszeretettel indul különféle futamokon, egyszer például már a Le Mans-i 24 órás viadalon is részt vett.

Az 54 esztendős szakember – aki hamarosan újabb díszdoktori címet kap – produkált már néhány nagyobb bukást is. 2006-ban a Le Mans Classic futamán esett nagyot, 2010-ben pedig akkorát bukott egy Ginetta G50-essel Snettertonban, hogy kórházba kellett szállítani. „Adrian nem ismer félelmet” – nyilatkozta nemrégiben a főtervező versenyzési moráljáról a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner.

Ginetta-maradvány: ezt is Newey tette taccsra

Múlt vasárnap egyébként rájárt a rúd a Lamborghinikre: Dzsudzsák Balázs az M3-ason tört össze egy Aventadort, míg Thaiföldön egy acélmágnás zúzott rommá egy másikat.