A közösségi portálokon megfogalmazódott visszajelzések szerint sokan meghökkentek azon, hogy az orosz televízió Forma-1-es kommentátora, Alex Popov készítette a pódium-interjúkat az első Orosz Nagydíj leintése után.

Popov színre lépése kétségkívül meglepően hathatott, ugyanis a legkevésbé sem megszokott, hogy nem valamelyik ex-versenyző, esetleg ismert F1-es személyiség faggatja a legjobbakat, de a rocker küllemű kommentátor egyáltalán nem érdemtelenül került oda. A kissé bozontos fizimiskájú úriember a Forma-1 megtestesítője hazájában: az orosz nyelvű közvetítések 1992-es kezdete óta kommentálja a sportág futamait az állami televízióban és közvetlen kollégái is azt vallják, hogy Popov lelkesedése, elkötelezettsége nélkül az oroszok talán még manapság sem tudnák, hogy a Forma-1 egyáltalán létezik.

Noha Vitalij Petrov és Danyiil Kvjat is sokat tett a sportág népszerűsítéséért, Popov szerepének fontosságát mindketten elismerik. Petrov annak idején még azt is elismerte, hogy Popov kommentátori tevékenységének is szerepe volt abban, hogy belehabarodott a Forma-1-be és elkezdte hajszolni a versenyezői szerepvállalás lehetőségét.

Aligha lehet kétséges, hogy a túlságosan barátkozósnak nem nevezhető, ám paddock-szerte komoly elismertségnek örvendő Popov megérdemelten került a pódiumra hazája első nagydíján. Igaz ugyanakkor az is, hogy az érintett nem elégszik meg régi álmának megvalósulásával és jóelőre figyelmeztet: a Forma-1 csak egy fontos feltétel megvalósulása esetén vetheti meg tartósan a lábát Szocsiban.

„Szükségünk van egy sikeres pilótára” – mondta néhány napja a kommentátor. „Indianapolis azért bukott el, mert nem volt helyi versenyző, Oroszország pedig sport tekintetében hasonló az Egyesült Államokhoz. Imádunk szurkolni. Nem csak győzni, mert azt mindenki szeret, hanem szurkolni. Nagy szurkolói bázisra van szükségünk és nem csak azokra gondolok, akik olyannyira imádják a Forma-1-et, hogy képesek elutazni Ausztráliába, majd Japánba vagy éppen Austinba. Belőlük nincs százezer, nekünk viszont nagyon sokra van szükségünk. Ahhoz pedig, hogy ez létrejöjjön, mindenképpen szükségünk van egy sikeres orosz pilótára.”

Mivel a Red Bullnál jövőre Danyiil Kvjat váltja a távozó Sebastian Vettelt, Popovnak akár ez a vágya valóra válhat, ha pedig a baskíriai pilóta jövőre képes lesz megtölteni a róla elnevezett tribünt, valamint a többit is, akár az is bebizonyosodhat, hogy az Orosz Nagydíjnak valóban van létjogosultsága és több, mint Putyin elnök újabb úri hóbortja…