Ross Brawn nagyon fog hiányozni a Mercedes istálló menedzsmentjéből – ismerte el Toto Wolff, a csillagos márka sportigazgatója, aki ugyanakkor kifejtette: a klasszikus értelemben vett csapatfőnöki státusznak nincs helye többé a modern Forma-1-ben.

Brawn a tavalyi évad végén köszönt le a Mercedestől, ahol nem neveztek ki új csapatfőnököt, az együttest így az idei szezontól kezdve egy „triumvirátus” vezeti. Ezt a márka sportigazgatójaként az üzleti ügyekért felelős Wolff, technikai ügyekért felelős ügyvezetőként a McLarentől tavaly átigazolt Paddy Lowe, valamint ügyvezetői jogkörrel nem rendelkező elnökként Niki Lauda alkotja.

Noha a Brawn év végi távozását már tavaly tavasszal előrevetítő paddock-pletykák arról szóltak, hogy feszült a viszony a brit szakember és a Wolff-Lauda tengely között, a jelenlegi Mercedes-vezér a Daily Mail című lap hasábjain máris elismerte: a különítménynek biztosan hiányzik majd a korábban a Benettonnál, a Ferrarinál és a Honda-korszak után a nevére vett Brawn GP-nél sikert sikerre halmozó szakvezető.

Toto Wolff

„Annak mindig komoly hatása van, amikor olyasvalaki távozik, mint Ross, aki egy ikonikus vezető volt. Szakvezetői rátermettségének, kedvességének hiányát akkor fogjuk igazán érezni, amikor egyre több lesz a stressz a versenyhétvégéken. Már most is érezzük, hogy nincs velünk, de a mienk egy óriási szervezet több száz rendkívül ütőképes emberrel, s éppen ez az, amiért megpróbáljuk felépíteni a dolgokat” – mondta Wolff Brawnról, akiről az utóbbi hetekben elterjedt, hogy a McLaren talán visszacsábítja a Forma-1-be, de erre reagálva a szakember épp a múlt hétvégén közölte: a közeljövőben ilyesmire biztosan nem kerül sor.

Wolff a menedzsment-átalakítással kapcsolatban a Sky Sports F1-nek nyilatkozva újfent kiállt amellett, hogy Brawn távozásával a csapatfőnöki pozíciót tulajdonképpen megszüntették. Bár az ominózus tisztség a Forma-1 históriájában mindig mitikusnak számított, az osztrák szerint mostanára „idejétmúlttá” vált.

„Az a tisztség már a múlt” – mondta Wolff. „Az általunk választott struktúra egyértelműen a menedzsmenten belüli kompetencián és készségeken alapul. Paddy a technikai és a versenyzéssel kapcsolatos oldalon erős, míg jómagam inkább a kereskedelmi, üzleti dolgokban vagyok otthon. Nem arra kell összpontosítanunk, hogyan osztjuk fel a munkát egymás között, hanem arra, hogy csapatként együtt dolgozunk, kombinálva a képességeinket. Azt kell mondanom, hogy ez éppen olyan, mint más nagyvállalatoknál, hiszen ott sem csak egyetlen ember hozza a döntéseket.”

Niki Lauda és Paddy Lowe, a triumvirátus másik két tagja

Míg a Mercedes brackley-i főhadiszállásán ötszáz ember dolgozik, addig a hajtóművekért felelős brixworth-i üzemben négyszáz embert foglalkoztatnak. Más csapatoknál is jócskán felduzzadt a dolgozói létszám, ami Wolff szerint indokolttá teszi az irányítással kapcsolatos változásokat: „A csapatfőnöki pozíció a csapatok alapítóitól ered, azoktól az ikonikus emberektől, például Frank Williamstől, Ken Tyrrelltől vagy épp Ron Dennistől, akik annak idején életre hívták és minden tekintetben irányították azokat. Viszont ezeknél a csapatoknál akkoriban száz, maximum kétszáz ember dolgozott, így az irányítással egyetlen ember is képes volt megbirkózni, ráadásul a sportág sem volt annyira professzionálisan szervezett, mint manapság. Azok az idők már elmúltak, amikor egyetlen ember képes volt döntéseket hozni a politikával, a résztulajdonosokkal, a menedzsmenttel és a versenyzéssel kapcsolatos ügyekben” – fogalmazott a Mercedes guruja.

Attól egyelőre aligha kell tartani, hogy a csapatfőnöki pozíció minden istállónál eltűnik, az viszont tény, hogy a Mercedes által választott irány trenddé válhat. Erre utal, hogy hasonló házon belüli struktúra van kiépülőben a McLarennél is. Vezérigazgatóként Ron Dennis épp a közelmúltban fosztotta meg a csapatfőnöki tisztségtől Martin Whitmarsh-t, akit nem pótolnak: a Lotustól érkezett Eric Boullier-t versenyigazgatói pozícióba szerződtették, s mint kiderült, a francia szakember a versenycsapatot működtető McLaren Racing berkein belül szintén frissen létrehozandó ügyvezető igazgatói poszt leendő birtokosának tartozik majd beszámolási kötelezettséggel.