Nem fog unatkozni a Forma-1 nyári szünetében Max Verstappen, aki a Magyar Nagydíjon elért 4. helyezéssel rövidke pályafutásának eddigi legjobb eredményét produkálta. A Toro Rosso csodagyereke az autóvezetői engedély megszerzésének szenteli a Belga Nagydíjig hátralevő időt.

 

Verstappen - aki elmagyarázni sem tudta, hogyan keveredett az őrült hungaroringi futamon az előkelő 4. helyre – a kora miatt még nem vezethet autót közúton. A szemtelenül fiatal versenyző három nappal a Japán Nagydíj után, szeptember 30-án tölti be a 18. életévét, így leghamarabb csak ezután tehet kísérletet a jogosítvány megszerzésére.

Noha a 17 évesen és 166 naposan megejtett Forma-1-es bemutatkozásával történelmet írt az évadnyitó Ausztrál Nagydíjon, ez nem mentesíti a hagyományos jogosítványszerző procedúra alól. Éppen úgy, mint másnak, neki is vezetnie kell a forgalomban, a zsúfolt menetrendbe viszont ezt nem egyszerű beilleszteni: ezért döntött úgy, hogy a nyári szünetben letudja a vizsga előtti kötelező feladatokat.


„Az elméleti vizsgát már megcsináltam, de a forgalomit csak a 18. születésnapom után tudhatom le. A következő néhány szabad hétben végigcsinálom a leckéket, amire eddig nem volt lehetőségem a zsúfolt F1-es menetrend miatt. Belgiumban élek, az ottani törvények szerint hat vagy hét órát kell vezetni. Nagyon bízom benne, hogy ennyi elég is lesz” – nyilatkozta nem sokkal a Magyar Nagydíj után minden idők legfiatalabb F1-es versenyzője.

Az első szezonját futó reménység a hungaroringi 4. hely után máris elmondhatja magáról, hogy van egy olyan eredménye, amelynél a Forma-1-ben 1994 és 2003 között összesen 106 nagydíjon induló édesapja, Jos is csak két ízben tudott jobbat. A papa az első, a Benetton kötelékében töltött 1994-es idényében hozott össze két 3. helyezést: az idősebb Verstappen épp a Hungaroringen, majd a mogyoródi futamot követő belgiumi derbin állhatott fel a dobogó legalsó fokára és máris számos szakmabeli vélekedik úgy, hogy a csemete is képes lehet hasonlóra az első szezonjában.


Egyes pletykák szerint máris vannak olyan élcsapatok, amelyek szívesen elcsábítanák a kis Verstappent a Red Bull juniorprogramjából, de erről persze a márka sportszakmai tanácsadója, Dr.Helmut Marko hallani sem akar. Az ifjú kiválóságnak – mielőtt átigazolással vagy bármi hasonlóval foglalkozna – van egy másik, fontos tennivalója is.

„Gyakorlatilag ez volt az utolsó tanévem az iskolában, de mivel Forma-1-es lehetőséget csak egyszer kap az ember az életben, jelen pillanatban inkább az F1-re összpontosítok. A suli befejezését mindig lehet halogatni… Remélem egyébként, hogy oda többé nem kell visszamennem!” – fogalmazott a kis Verstappen, aki 22 pontjával az egyéni tabella 11. helyéről várhatja az augusztus 23-án esedékes Belga Nagydíjat.