Noha a teszteredmények alapján a 2014-es idény sok jóval kecsegtet a Force India számára, a pályán kívül érdekes dolgok történnek a csapat háza táján. Alig csitultak el a botrányok a társtulajdonos-csapatfőnök Vijay Mallya körül, pénteken letartóztatták az alakulat másik tulajdonosát, Subrata Royt, a Sahara-cégcsoport vezérét.

Subrata Roy ellen az indiai legfelsőbb bíróság adott ki letartóztatási parancsot: az üzletember hosszú ideje perben áll egy befektetővel, akinek a vád szerint nem fizetett vissza egy közel 4 milliárd dolláros összeget. Roy nem jelent meg egy szerdára kitűzött bírósági tárgyaláson, s bár jogi képviselőin keresztül csütörtökön, egy beadvány formájában elnézést kért a tárgyalás elmulasztásáért, a bíróság nem vonta vissza a letartóztatási parancsot.

Royt péntek reggel vette őrizetbe egy rendőrségi akciócsoport, majd az üzletember újabb beadványt intézett a legfelsőbb bírósághoz. Az Al Jazeera szerint a kétoldalas dokumentumban Roy azt kérte a bíróságtól, hogy helyezzék házi őrizetbe: „Összekulcsolt kézzel és alázattal kérem a tisztelt bíróságot, hogy március 3-ig hagyjanak házi őrizetben, mert a beteg édesanyámnak szüksége van rám” – írta Roy, aki a beadványban kitért arra is, hogy nem tudja kezelni „az ilyen szintű fájdalmat és megalázottságot”, ugyanakkor a sajtót „megfélemlítéssel és karaktergyilkossággal” vádolta.

A 65 esztendős milliárdos az indiai üzleti élet megkerülhetetlen személyisége, 1978 óta építgetett cégbirodalma szerteágazó tevékenységet folytat: a Sahara Group érdekelt az ingatlanbizniszben, a médiában, a szórakoztatóiparban, a turizmusban, a vendéglátásban és az egészségügyben is. Az alapítót - akinek vállalata 1,1 millió foglalkoztatottal India legnagyobb, nem állami munkáltatójának számít - nagy tisztelet övezi, amit számos díj és elismerés tanúsít: 2013-ban például a University of East London is díszdoktorává avatta.

Subrata Roy 2011 végén csatlakozott a Force India tulajdonosi köréhez, amikor 100 millió dollárért megvásárolta az alakulat tulajdonrészének 42,5 százalékát. Ezzel meghatározó erővé lépett elő a különítmény életében: tulajdonhányada ugyanakkora, mint Vijay Mallyáé, míg a fennmaradó 15 százalékkal egy holland üzletember, a Spyker/Midland-érából ott ragadt Michiel Mol rendelkezik.

Mint ismeretes, 2012 végén Mallya is összetűzésbe került a hatóságokkal, a Force India vezérét Kingfisher nevű légitársaságának tengernyi adóssága miatt akarták letartóztatni. Nagy kérdés, hogy mi lesz a Roy-ügy végkimenetele, amely kedvezőtlen esetben akár már rövidtávon is komoly hatással lehet az istállóra, amely idén a Saubertől visszatérő Nico Hülkenberget, valamint a McLarennél lehúzott egyetlen szezon után náluk landoló Sergio Perezt állítja csatasorba.