F1 Forma-1 Azerbajdzsán Európa Nagydíj Herman Tilke

Azerbajdzsán első Forma-1-es futamát  Európa Nagydíj néven a tervek szerint június 17-19-én tartanák, ám a nagy dérrel-dúrral beharangozott viadallal kapcsolatban a sajtó máris kongatja a vészharangokat. Az ország olajkrízisben szenved és emiatt egyes források szerint a vezetés egyre inkább szorgalmazza az Ecclestone-cirkusz idei látogatásának törlését.

 

A viadal – amelynek létjogosultságát sokan már a bejelentés óta vitatják - Bakuban, egy utcai aszfaltcsíkon bonyolódna, ám az ország nyögi az olajkrízist. Az év első három hetében az olajár újabb 25 százalékkal esett vissza, a helyi pénz 30 százalékkal csökkent, ráadásul a nemzeti bank pénzügyi tartalékai állítólag már csak 3 hónapra elegendőek.  

A kialakult helyzet állítólag már a verseny megrendezését is fenyegeti: egy helyi gazdasági szakértő, az elnöki tanácsadóként is tevékenykedő Ali Haszanov a napokban erre tett utalást az Azertac állami hírügynökségnek. „Azerbajdzsán egy olajország, márpedig az olaj és olajtermékek árai harmadára csökkentek 2015 elejéhez képest. Ezzel együtt Azerbajdzsán bevételei is harmadára csökkentek” – magyarázta az elemző.

Egy másik gazdasági szakértő, bizonyos Natig Jafarly a brazil UOL-nek köntörfalazás nélkül jelentette ki, hogy az ország vezetése már inkább arra törekszik, hogy a nagydíjat idén semmiképp ne tartsák meg. 

F1 Forma-1 Azerbajdzsán Európa Nagydíj Herman Tilke
Baku: a pálya nyomvonala


„Csökkenteniük kell az állami költségvetést, mivel azt 50 dolláros hordónkénti olajárral tervezték” – mondta a szakember, utalva arra, hogy az olaj ára jelenleg 27 dollár hordónként. „A legjobb módja a megtakarításnak jelenleg az, ha törlik a Forma-1-es futamot és a 2017-re tervezett Iszlám Szolidaritási Játékokat.”

Az Európa Nagydíj helyszíne a tervek szerint egy 6006 méter hosszú, az óramutató járásával ellentétes menetirányú, Hermann Tilke által megalkotott városi aszfaltcsík lenne Bakuban. A jegyeket már javában árulják: a verseny honlapján fellelhető információk szerint a háromnapos álló bérletért 89 dollárt kérnek, míg a tribünökre 200-tól 590 dollárig kínálnak tiketteket.