Bár a Brabham BT44 és a Williams FW07B sohasem találkozott egymással „élesben” a Forma-1-ben, néhány napja közelebbről is megismerkedtek egymással. Az eset Monterrey-ben, a történelmi versenyautók fesztiválján történt és meglehetősen látványosra sikeredett…

A BT44-est – amelyet a Brabham 1974 és 1976 között szerepeltetett – egy bizonyos Dan Marvin vezette, amikor összeütközött az 1979 és 1982 között futott Williams FW07B-vel, amelynek volánja mögött Charlie Nearburg ült. Az incidens a Laguna Seca versenypálya híres-nevezetes Dugóhúzó-kanyarjánál történt, s mint az esetről készült felvételből kiderült: szinte csoda, hogy Marvin sérülések nélkül megúszta...

Mindkét versenyző ismeri egyébként a dörgést: Marvin a ’80-as, ’90-es években az észak-amerikai sportautó-versenyek világában szerepelt, míg Nearburg megfordult a Le Mans-i 24 óráson, valamint három futam erejéig a CART-ban is.

Noha a két pilóta pályafutásából nehéz lenne említésre méltó sikert felidézni, a két versenygép múltja annál dicsőségesebb. A Brabhammel Carlos Reutemann 1974-ben három győzelmet aratott, míg a következő idényben az autó B-variánsával az argentin és brazil csapattársa, Carlos Pace egy-egy diadalt jegyzett. A Williams-konstrukció igazi mérföldkő a patinás grove-i egylet számára: 1979-ben Alan Jones négy és Clay Regazzoni egy győzelmével konstruktőri ezüstérmes szereztek, a következő két szezonban pedig Jones és az akkorra átigazolt Reutemann az autó B- és C-változatával gyűjtötte be az alakulat fennállásának első két konstruktőri vb-címét. 1980 Jones számára különösen kedvezően alakult, ugyanis az ausztrál az egyéni vb-címet is elhódította.

Bár a híradásokba csak ritkán kerülnek be, a történelmi Forma-1-es autókkal gazdag tulajdonosaik gyakran versenyeznek. A Monterrey-i esemény az egyik leghíresebb, míg a legismertebb historic F1-es sorozat az EuroBoss széria, amely idén többek között a Hockenheimringen és a Red Bull Ringen is vizitált.