F1 Forma-1 Force India Ottmar Szafnauer Nico Hülkenberg Force India VJM09

Furcsa pletykák terjengtek a Force India istállóról az utóbbi hetekben, ennek ellenére az ügyvezető igazgató, Ottmar Szafnauer szerint a silverstone-i gárdának rég volt annyira sima téli időszak, mint a mostani. A spekulációk szerint amennyiben a társtulajdonos Sahara Group valóban kivonul, az a különítmény végét is jelentheti, Szafnauer azonban nem látja ennyire borúsan a jövőt.

 

Február elején indiai források arról számoltak be, hogy a Force India tulajdonjogának 42,5 százalékát birtokló cégcsoport, a Sahara Group arra készül, hogy hátat fordít a Forma-1-nek és értékesíti a 2011-ben 100 millió dollárért vásárolt tulajdonrészt. Mindezt azért, hogy a lassan két éve különféle adóságok miatt börtönben ülő cégvezér, Subrata Roy visszafizethesse a tartozásokat és kiszabaduljon.

Az F+1 Blog korábban olyan feltételezéseket is hallott, amelyek szerint Subrata Roy cégcsoportja mindenképpen lezárja Forma-1-es tevékenységét, ráadásul az erről beszámoló forrás még azt sem tartotta elképzelhetetlennek, hogy ezzel a lépéssel megroggyanhat a másik indiai milliárdos, Vijay Mallya által működtetett alakulat. Az előszezonbeli tesztprogram barcelonai nyitónapján az ügyvezető igazgató, Ottmar Szafnauer azt bizonygatta, hogy semmi ok az aggodalomra.
F1 Forma-1 Force India Ottmar Szafnauer Nico Hülkenberg Force India VJM09
„Sima tél volt, remélhetőleg ez így is marad és a teljesítményünkön is látható lesz” – mondta a szakember, aki természetesen kitért a Sahara Grouppal kapcsolatos feltételezésekre is: „Mi is annyit tudunk, amennyit Önök. A Sahara Group állítólag el akarja adni a tulajdonrészét, sok egyéb más mellett. Ha minden igaz, egész lista van, meghirdettek hoteleket, egyebeket is. Jómagam csak annyit tudok mondani, hogy hozzánk még senki nem jött azzal a kéréssel, hogy szeretne szétnézni nálunk…”

Szafnauerék a hétfői napon mutatták be Nico Hülkenberg és Sergio Perez idei autóját, a Mercedes-erőforrással hajtott VJM09-est. Az új autóval kapcsolatban az ügyvezető igazgató is megjegyezte, hogy az évadnyitóig hátralevő időben folyamatosan készülnek az új fejlesztésű komponensek, célkitűzésként pedig azt jelölte meg, hogy nem szeretnék alulmúlni a tavalyi 5. helyet, mert - mint fogalmazott – „nehéz lenne megmagyarázni a résztulajdonosoknak, hogy miért nem sikerült hozni ugyanazt a szintet, ha a szabályok nem változtak érdemben. Ilyenkor egyébként roppant nehéz javulást elérni. Nehéz a következő szintre lépni, de még így is sikerült ezt-azt találnunk a szélcsatornában.”
F1 Forma-1 Force India Ottmar Szafnauer Nico Hülkenberg Force India VJM09
Nagy valószínűség szerint pénzügyi okok miatt a Force India a fejlesztő pilótára, Alfonzo Celisre bízta a VJM09-est a hétfői nyitónapon. Ezzel kapcsolatban Perez és Hülkenberg is nemtetszésének adott hangot, utóbbi ugyanakkor egy délelőtti sajtóbeszélgetésen rámutatott arra is, hogy nagy reményei vannak az új versenygéppel kapcsolatban.
 
„Új apróságok vannak, az oldaldoboz megváltozott, más lett a motorborítás is” – mondta Hülkenberg az új Force Indiáról. „Várunk még újdonságokat, Melbourne-ig egyre több fejlesztés érkezik majd. Most csak annyit tudok mondani, hogy minden jónak tűnik, de persze ez mindig relatív. Nem tudhatjuk, hogy mit csináltak a többiek. Bizakodó vagyok azzal kapcsolatban, hogy a tél folyamán jól oldottuk meg a házi feladatunkat és közelebb lehetünk az élmezőnyhöz, mint a tavalyi évad vége felé” – mondta a német pilóta, aki saját, személyes céljairól annyit árult el, hogy „néhány alkalommal jó lenne dobogóra állni”.