Sergio Perez nem érzi becsapottnak magát amiatt, hogy a McLaren fényes karriert ígért számára, ám a csapat az első ott töltött idényében a csúcsistállók közül történelminek mondható mélypontra süllyedt. A mexikói elismeri, hogy a teljesítménye hagy kívánnivalót maga után, ugyanakkor makacsul állítja: a pletykák ellenére nem kérdéses a jövője a wokingi egyletnél.

Nem kétséges, hogy Sergio Perez temérdek kritikát kapott idén a vártnál jóval gyengébb, kiegyensúlyozatlan teljesítménye miatt, de nem lehet elvitatni azt sem, hogy a fiatal mexikói az idei, MP4-28 típusjelű McLaren formájában mázsás pofont kapott az élettől. A közép-amerikai tehetség a Saubernél lehúzott két szezon után tavaly annak reményében írt alá a wokingi egylethez, hogy idén már egy igazi élmenő alakulatnál versenyezhet, ebből azonban semmi nem lett: a brit csapat évtizedek óta nem látott mélypontra süllyedt, a győzelmek és dobogós helyezések szinte elérhetetlennek tűnnek számukra, Perez azonban nem érzi úgy, hogy átverték.

„Nem, nem” – mondta a formula1.com-nak a Ferrari tehetséggondozó programjából a rivális alakulathoz igazoló pilóta, amikor arról kérdezték, hogy nem érzi-e becsapottnak magát. ”Igaz, hogy nehéz helyzetben vagyunk és igaz az is, hogy volt lehetőségem másik topcsapathoz igazolni 2013-ra, de amikor a McLaren kopogtatott az ajtómon, azonnal nyilvánvaló volt számomra, hogy hozzájuk szeretnék csatlakozni, mert ez a megfelelő hely számomra. Kiábrándító az idei szezon, nemcsak számomra, hanem a csapat számára is, viszont a McLaren óriási potenciállal rendelkezik és mindennél jobban akarják a sikert, így ez csak egy kis kisiklásnak tekinthető a csapat gazdag történelmében.”

Bár a rutin, a tapasztalat és a csapat ismerete Jenson Button mellett szól, a szakma ennek ellenére is túlzottan nagynak tartja a különbséget a két versenyző között. Míg a 2009-es vb-első brit 60 ponttal az egyéni tabella 9. helyén állomásozik, addig a mexikóinak mindössze 23 egységet sikerült zsákmányolnia, amivel a 13. pozíciót mondhatja magáénak. A 23 esztendős Perez elismeri, hogy Button jobb, ugyanakkor hangsúlyozza: túlságosan sokszor hátráltatta balszerencse.

„Nem akarok kifogásokkal előhozakodni” – fogalmazott a pilóta. „Nyilvánvaló, hogy a rendelkezésre álló technikával Jenson végzi a jobb munkát, de ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy nincs semmi tétje a harcnak. Engem egyébként sokszor hátráltatott a balszerencse is, defektekkel, rosszul sikerült boxkiállásokkal vagy épp más versenyzőkkel való összetűzések formájában, de gyorsaság tekintetében nem nagyon van különbség. Hiszek abban, hogy a jövőben együtt nagyon erős potenciállal rendelkezünk majd.”

A jövőre vonatkozó kijelentés annak fényében mindenképpen érdekes, hogy Pereznek egyelőre nincs biztos helye a 2014-es szezonra. Mint ismeretes, a McLarennél több ízben is kinyilvánították az utóbbi hetekben, hogy a Honda 2015-ös érkezésére mindenképpen szeretnék megszerezni Fernando Alonsót a Ferraritól, s bár nincs unalomig szajkózva, még mindig tartja magát az a teória, amely szerint Martin Whitmarsh csapatfőnök azon dolgozik, hogy a spanyolt már a következő évadra megszerezze. Akár ez is lehet az oka annak, hogy a McLaren – noha elismerték, hogy Button szerződésével biztosan nem lesz gond - még nem tett bejelentést a jövő évi versenyzőpárosról.

Perez a nem feltétlenül csak látszólagos bizonytalanság ellenére makacsul kitart azon álláspontja mellett, amely szerint nem kell attól tartania, hogy a McLaren útilaput köt a talpára az idei évad végén. Nem titkolja ugyanakkor azt sem, hogy a hátralevő négy verseny kulcsfontosságú számára és a konstruktőri tabella 5. helyén sínylődő alakulat számára is.

„Ez a kérdés és ez az, ami miatt olyan sok pletykát lehet hallani, de jómagam tudom, hogy mi a helyzet és már nagyon várom a folytatást” – felelte a pilóta, amikor arról kérdezték, hogy kap-e még időt a csapattól arra, hogy megmutassa képességeit. „Amit a sajtóban látsz és ami a valóság a csapaton belül, az két teljesen eltérő történet. Elégedett vagyok a helyzetemmel és ezen a különféle pletykák sem változtatnak. Eltökélt vagyok, sikereket szeretnék elérni és arra törekszem, hogy a legjobbat nyújtsam a csapatomnak. Ez nem változott. Négy versenyünk van arra, hogy megmutassuk a valódi képességeinket és annyi pontot szerezzünk, amennyit az autónk lehetővé tesz. Jómagam továbbra is úgy vélem, hogy lesz okunk emelt fővel befejezni az idei szezont.”