Mindenki másképp csinálja a kondicionális felkészülést a szezonrajt közeledtével, s mint egy friss videóból megtudhatjuk: Xavi Matos, Sergio Perez fizioterapeutája még arra is nagy gondot fordít, hogy a mexikói sofőr kommunikációja komoly terhelés alatt is érthető legyen. Ez sokat nyomhat a latba a futamok alatt, a csapatrádiós forgalmazás közben.

Ahány fizio, annyi módszer, s minél aprólékosabb egy versenyző felkészítése, annál eredményesebb. Mint a korábban Jaime Alguersuari és Vitalij Petrov mellett is megforduló, az utóbbi években Sergio Perezre összpontosító katalán fizioterapeuta, Xavi Matos egy tréning közben készített videófelvétellel elárulta: programja arra is kiterjed, hogy Perez beszéde jelentős terhelés mellett is érthető legyen.

"Elkoptak a hátsó gumik, szerintem hamarosan ki kell állnom!"

„Nagyon fontos, hogy a versenyző tisztán és érthetően beszéljen az autóban, ezért gondoskodnunk kell arról, hogy hozzá legyenek szokva a gyakorlat közbeni beszédhez. Egyáltalán nem egyszerű beszélni és gyakorlatot végezni egyszerre” – közölte a katalán szakember, aki a Forma-1-es tevékenység mellett más elitsportolókkal, például az FC Barcelona kapusával, Victor Valdessel is dolgozik.

Pereznek és a többieknek minden eddiginél nagyobb szüksége van a jó kondícióra, mivel a drasztikus szabályváltozások miatt a vezetés, valamint maga az autó működtetése is jóval összetettebbé vált. „Az autó rendszereinek kezelése sokkal komplexebb feladat, mint tavaly volt, de szerencsére az előszezonbeli tesztelések során volt elég idő ezek megismerésére. Nem hinném, hogy bármiféle gondom lenne az első futamon” – mondta néhány napja a mexikói.

A rövidre szabott, mindössze egyetlen szezonon át tartó McLaren-kaland után Perez idén a Force Indiánál szerepelhet, így – mivel a csapat motorpartnere a Mercedes, amelynek a jelek szerint a legjobban sikerült alkalmazkodnia az új motorformulához – azok közé tartozik, akiknek a szezonrajt előtt egy hajszálnyival több okuk van az optimizmusra. A McLarentől állítólagos túlzott arroganciája miatt kirakott versenyzőt új állomáshelyén nagyra értékelik, a mexikóiban pedig dúl a bizonyítási vágy.

„Úgy érzem, hogy nagyon jól felkészültünk Melbourne-re” – mondta az utolsó bahreini tesztelés négy napjából kettőt is az eredménylista élén záró versenyző. „Mint mindig, a tesztelésnek most is megvolt a maga hullámhegye és hullámvölgye, de a második bahreini gyakorláson jól muzsikáltunk. Vannak területek, ahol még javulnunk kell, de úgy érzem, hogy jól kezdtük az évet és építkezhetünk erre.”

A silverstone-i egylethez a visszatérő Nico Hülkenberggel együtt csatlakozó közép-amerikai saját bevallása szerint a téli időszakban összehangolódott új munkaadójával, amely együttes – mint fogalmazott – „roppant kiéhezett, és bízom benne, hogy idén nagy dolgokat vihetünk véghez”.