F1 Forma-1 Peter Sauber Marcus Ericsson Pascal Wehrlein Monisha Kaltenborn
Nincs annál lehangolóbb, mint amikor egy szebb napokat is megélt Forma-1-es istálló alapítója szinte temeti egykori büszkeségét, pedig a Sauber esetében jelenleg ez a helyzet. Peter Sauber az évadnyitó előtt egy svájci lapnak nyilatkozva elárulta: már semmilyen köze nincs a nevét viselő alakulathoz, amely véleménye szerint tökutolsóként zárja majd a 2017-es évadot…

 

Sauber soha nem tartozott a nagyhangú Forma-1-es személyiségek közé, akkor sem kedvelte túlságosan a rivaldafényt, amikor aktív volt, egy ideje viszont teljesen eltűnt a különítmény háza tájáról. A svájci Hinwillben székelő együttes irányítását már évekkel ezelőtt korábbi jobbkezére, Monisha Kaltenbornra bízta és igyekezett háttérbe húzódni, mostanára pedig ténylegesen is visszavonult. Sauber akkor jelentette be a távozását, amikor tavaly nyáron a Longbow Finances nevű befektetési társaság felvásárolta a csapatot, mégis gyanús, hogy soha, semmilyen formában nem mutatkozik a különítmény háza táján. 

F1 Forma-1 Peter Sauber Marcus Ericsson Pascal Wehrlein Monisha Kaltenborn
Kaltenborn és Sauber egy archív felvételen


Egyes pletykák szerint a névadó-alapító köddé válásához jócskán hozzájárult az is, hogy nagyon megromlott a viszonya egykori pártfogoltjával, a csapatfőnöknővel. Azt ugyan nem jelentette ki, hogy igaz a szóbeszéd, ám a Sonntagsblick című lapnak tett olyan kijelentéseket, amelyekből arra lehet következtetni, hogy lehet alapja a teóriáknak: „Nagyon keveset kommunikálunk” – idézte az újság Saubert. „Néhány alkalmazottal tartom még a kapcsolatot, de nincs irodám a főhadiszálláson és egy ideje már nem is jártam ott. Azt mondják, hogy én vagyok az alapító, ezért használni fogják a Sauber nevet, ami fontos az új tulajdonos számára is, de már elváltak az útjaink. Nincs több tennivalóm többé a cég környékén.”
F1 Forma-1 Peter Sauber Marcus Ericsson Pascal Wehrlein Monisha Kaltenborn
Köztudott, hogy a Sauber az utóbbi néhány évben a penge élén táncolt, hihetetlenül nehéz anyagi körülmények között tengődtek, és amennyiben tavaly nem lépett volna színre az új befektető, talán meg sem élték volna az idény végét. A 73 esztendős alapító is elismerte, hogy számára is pokolian megterhelő volt a gárda életben tartása: „Idő kell ahhoz, hogy feldolgozzam a távozásomat, ez nem könnyű, ráadásul még mindig vannak álmatlan éjszakáim” – mondta a korábbi csapatfőnök. „Ha visszatekintek a BMW-s korszakot követő évekre, 2012 volt az utolsó épkézláb szezonunk, azután egyfolytában csak szenvedtünk a pénzügyi háttér hiánya miatt. Igazi kötéltáncot mutattunk be és az összeomlás bármikor bekövetkezhetett volna. Számomra rendkívül stresszes volt ez az időszak, jónéhány kényelmetlen találkozóval és telefonhívással…”  

Noha pénzügyi fronton javult a helyzet, a Sauberre kétségkívül nehéz idény vár 2017-ben, hiszen az már önmagában komoly handikepp, hogy Marcus Ericsson és Pascal Wehrlein autóiban nem a jelenlegi, hanem a tavalyi fejlesztésű Ferrari-erőforrás dolgozik. Az alapító-legenda nem is próbálja leplezni, hogy nem vár sokat a formációtól.
F1 Forma-1 Peter Sauber Marcus Ericsson Pascal Wehrlein Monisha Kaltenborn
„Jelenleg tíz csapat van a Forma-1-ben, így a Sauber számára eleinte legfeljebb a tizedik hely jöhet számításba. Ebben a sportban nincsenek csodák. A 2017-es autó fejlesztése során a májustól szeptemberig tartó időszak volt a legfontosabb, itt pedig éppen akkor volt a legnagyobb pénzhiány. Bízom benne azért, hogy egy vagy két csapatot meg tudnak majd előzni” – fogalmazott a Forma-1 egykori nagy tehetségkutatója, aki olyan neveket adott a sportágnak, mint például Kimi Räikkönen és Felipe Massa.

Noha a Forma-1-ben új korszak kezdődik a hétvégi Ausztrál Nagydíjjal, Saubert saját bevallása szerint már ez sem hozza lázba. A visszavonult üzletember a svájci lapnak elárulta: hétvégén már Dél-Afrikában fog vakációzni és könnyen előfordulhat, hogy nem is kíséri majd figyelemmel az Albert Parkban történő eseményeket.