F1 Forma-1 Rosemary Smith Renault Jolyon Palmer Paul Ricard
Vasárnap lesz 40 éve annak, hogy a Renault először feltűnt a Forma-1-ben, a francia márka pedig az egész szezont az évforduló megünneplésének szenteli. Ennek jegyében egy rekordot is megdöntöttek: a 2012-es F1-es géppel pályára küldtek egy 79 esztendős ír ralipilótanőt, aki ezzel a történelem legidősebb, Forma-1-es autóval száguldó embere lett.

 

A hölgy Rosemary Smith, aki varrónőként kezdte pályafutását hajdanán, ám az egyik ügyfele meghívására ralifutamokon kezdett navigálni, majd hamar átült a jobbegyből a vezetőülésbe és futamgyőzelmekig, vb-futamos részvételekig vitte. Miután visszavonult, vásárolt néhány Renault Cliót és versenyzőiskolát indított, jelenleg pedig azért kampányol az Egyesült Királyságban, hogy versenyzőiskolájának programja valamilyen formában legyen része az iskolai tanrendnek is.

Az ötlet, hogy a veterán pilótanőt Forma-1-es autóba ültessék, a Renault nagy-britanniai részlegétől származott, Rosemary Smith pedig – mint fogalmazott – „azonnal ugrottam, hiszen álmodtam ugyan arról, hogy talán egyszer lesz lehetőségem egy 800 lóerős Forma-1-es autót vezetni, de nem gondoltam volna, hogy ez valaha sikerülhet.”


Az álom május 10-én, a dél-franciaországi Paul Ricard pályán vált valóra, ahol jelen volt Smith egykori navigátora, Pauline Gullick, szaktanácsokat pedig a márka versenypilótájától, Jolyon Palmertől kapott. „Teljesen más volt, mint azok a raliautók, amelyeket ismerek, Kétségkívül lenyűgöző tapasztalat volt. Minél több időt töltöttem az együléses autók volánja mögött, annál inkább vált komfortosabbá a dolog, az pedig nagyon sokat segített, hogy Jolyon is ott volt és beszélhettem vele” – mondta a tesztről a pilótanő, aki előbb a Renault formulaautóit vezette, mielőtt kipróbálta a 2012-ben (akkor még Lotusként) használt Forma-1-es autót.


Smith szerint a teszt azt mutatja, hogy bárki, bármilyen korban valóra válthatja az álmait, a Renault pedig megpróbálja újra alátámasztani ezt. Nagy-Britanniában például indítottak egy kampányt: tíz Forma-1-es tesztvezetést sorsolnak ki azok között, akik a kereskedéseikben közúti autók menetpróbájára jelentkeznek.