Távozott a McLarentől az aerodinamikai részleg korábbi vezetője, Doug McKiernan – tudta meg a BBC. A szakember távozása nem váratlan, sokkal inkább része a wokingi csapat jövőre induló új Honda-korszakához kapcsolódó átszervezéseknek.

McKiernan a BBC szerint a napokban kezdte meg a Forma-1-ben szokásos, a csapatváltásokat megelőző kényszer – úgynevezett „kertészkedési” – szabadságát. Az aero-részleg vezető munkatársának távozásáról májusban lehetett hallani először: júniusban már az utódát is kinevezték Guillaume Cattelani személyében, aki az előző két évet a Lotus kötelékében töltötte és minden valószínűség szerint a szintén Enstone-ból érkezett versenyigazgató, Eric Boullier hívó szavára csatlakozott a wokingi együtteshez.

A McLarennél idén a színfalak mögött nagy jövés-menés zajlott mérnöki fronton, a különítmény komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy minél jobban felkészüljenek a Honda, mint exkluzív motorszállító partner jövő évi érkezésére. Csúcsigazolásnak a Red Bull korábbi aerodinamikai főnökét, Peter Prodomou-t tartják, aki tulajdonképpen visszatért a gárdához: a szakember 1991-től 2006-ig volt a McLaren alkalmazottja, majd Adrian Newey-val együtt igazolt az energiaitalosokhoz, ahol komoly szerepe volt az utóbbi évek sikerszériájában.

Prodomou – akinek átigazolását a Red Bull megpróbálta megakadályozni – szeptember óta főmérnökként tevékenykedik a McLarennél és a BBC információi szerint az évadzáró Abu-Dzabi Nagydíjon érkezik majd a versenyautó első olyan fejlesztési csomagja, amely már az irányítása alatt készült, s amely a 2015-ös csomaghoz igazodik.

„Keményen dolgozunk annak érdekében, hogy a McLaren visszatérjen a mezőny élére, oda, ahová tartozik” – idézte a BBC a csapat szóvivőjét. „Ennek érdekében alaposan felülvizsgáltuk a tevékenységünket és szerződtettünk néhány kiemelkedően tehetséges szakembert. Mivel azt szeretnénk, hogy minden poszton a megfelelő ember dolgozzon, elkezdtünk tárgyalni azokkal, akiknek nincs helye az új struktúrában. Igyekszünk mindenféle támogatást megadni minden érintettnek.”

Mint ismeretes, a McLaren legnagyobb dobásának Fernando Alonso ígérkezik, aki a pletykák szerint a botrányosra sikeredett 2007-es szezon után visszatér az együtteshez. Hivatalos megerősítés még mindig nincs a spanyol szerződtetésével kapcsolatban, ám egyes források szerint ez már az Abu-Dzabi Nagydíj előtt megtörténik.

A kétszeres vb-első érkezése a paddock-spekulációk szerint egyet jelent Jenson Button távozásával, több forrás szerint ugyanis a McLaren vezetése a fiatalabb – és jóval olcsóbb - Kevin Magnussennek szavaz majd bizalmat.