Bár Sebastian Vettel silverstone-i kiesése keserű pirula volt a Red Bull számára, a csapat agyának, Adrian Newey-nak így sincs sok oka a panaszra. A tervezőzseni egyszerűen fürdik a népszerűségben, s immáron saját szoborral is büszkélkedhet.

Kevés embernek adatik meg, hogy már életében szobrot emeljenek a tiszteletére, a modernkori Forma-1 legelismertebb tervezője azonban már ezt is elmondhatja magáról. A szakember a Brit Nagydíj másnapján a Leicester közelében található Mallory Park versenypálya felé vette az irányt, ahol saját maga leleplezte az életnagyságú bronzszobrot.

Newey-t a családja, Christian Horner Red Bull-csapatfőnök és az ex-versenyző Martin Brundle is elkísérte az eseményre. A szobor egyébként abszolút találó, a szakembert az egyik legjellegzetesebb pózban, irataival a karján, jegyzetelés közben ábrázolja.

A Forma-1-es csúcskoponya mostanában több díszdoktori címmel is gyarapodott: a Brit Nagydíj előtt az Oxfordi Egyetem adományozott tiszteletbeli címet az 54 esztendős szakembernek, míg a Német Nagydíj után – ahogyan arról az F+1 Blog a Monacói Nagydíj után beszámolt – a Sussexi Egyetemen részesül hasonló elismerésben.

Newey dicsőséglistája egyre hosszabb: az autósport területén elért eredményeiért a Southamptoni Egyetemen – 1980-ban a brit mérnök az intézmény légügyi- és űrhajózási karán szerzett diplomát – már 2000-ben megkapta a díszdoktori címet, 2011 végén pedig a Brit Birodalom Érdemrendjének tiszti fokozatával tüntette ki II. Erzsébet királynő.

A sztármérnök igazi fogalom a Forma-1-ben, 1980 óta datálódó pályafutása során a Red Bull előtt a Williamsnél és a McLarennél is futamgyőzelmeket, bajnoki címeket nyerő autókat alkotott.