Bár a McLaren-Honda és népes rajongótábora az évadnyitó Ausztrál Nagydíjon nélkülözni lesz kénytelen Fernando Alonsót, a spanyol klasszis már most bezsebelt egy elismerést: egy piaci elemzésekre szakosodott brit cég marketing-szempontok alapján készített toplistáján zsinórban másodszor is a kétszeres világbajnok a Forma-1 legértékesebb versenyzője.

A lista elkészítésekor a Repucom munkatársai egyebek mellett azt vették górcső alá, hogy a versenyzők mennyire ismertek, kedvelhetőek, mennyit szerepelnek a különféle sajtóorgánumokban, arculatuk mennyire illeszkedik az általuk képviselt márkákhoz vagy épp azt, hogy mennyire képesek trendeket elindítani rajongóik körében. Alonso – aki tavaly is vezette a Repucom ranglétráját – a kimutatás szerint elképesztően népszerű hazájában, Spanyolországban, ahol a lakosság 98 százaléka ismeri, ennek a rétegnek a 88 százaléka hiteles és hatékony márkaképviselőnek tartja, 83 százalékuk pedig bízik a Ferraritól a McLarenhez szerződött, pályafutása harmadik vb-címét 2006 óta mindhiába hajszoló versenyzőben.

Alonso a különféle szempontok alapján gyűjthető összesen 100 pontból 89,96-ot szerzett: a 2. helyen végző Felipe Massa – aki tavaly is hasonló pozícióban zárt – 88,84 pontot kapott. Érdekesség, hogy az utóbbi éveket uraló Sebastian Vettel és Lewis Hamilton csak a lista 3. és 4. helyen landoltak, ráadásul a lemaradásuk is jóval nagyobb, mint az Alonso és Massa közötti különbség: a Red Bullnál szerzett zsinórban négy vb-cím után az idei évre a Ferrarihoz igazoló német 85,49 pontot kapott, míg a Mercedes kötelékében tavaly karrierje második világbajnokságát nyerő brit 83,68 egységet gyűjtött.

A hazájában a lakosság 93 százaléka által ismert címvédő a ranglétrát felállító Repucom szerint idén sokat javíthat a pozícióján: „Idén Lewis Hamiltonra kell figyelni. Máris egy sor személyes dolog fűződik a nevéhez, ráadásul egy olyan csapatnál hajt, amelyet tavaly csak hajszolni tudtak a többiek. Minden esélye megvan arra, hogy a reputációja nemzetközi szinten még magasabb, az F1 egyik legnagyobbja legyen” – fogalmazott a motorsportért felelős részlegének alelnöke, Nigel Beach.

Jenson Button a tavalyi évad végén kis híján kikerült a Forma-1-es vérkeringésből, ennek ellenére a Repucom listáján címvédő honfitársa mögött, a 6. helyen állomásozik, maga mögé utasítva Nico Rosberget és Daniel Ricciardót. A kimutatás jól rávilágít, hogy a Mercedes német versenyzője a vb-ezüsttel zárt tavalyi jó teljesítménnyel javított értékén, a 2014-es évad szenzációjának számító ausztrál Red Bull-pilóta pedig egyenesen felturbózta a sajátját, hiszen korábban még egyszer sem tudott feliratkozni a tízes listára.

A Top 10 alsó régiójában Romain Grosjean, Max Verstappen és Sergio Perez szerepel. A hármas pakk tagjai közül kétségkívül Verstappen a kakukktojás: a 17 évesen, minden idők legfiatalabbjaként debütáló holland pilóta még egy métert sem versenyzett, de máris felkerült a listára, ráadásul nem is utolsóként. A Repucom szerint ez azt mutatja, hogy a Red Bull számára kifizetődő a fiatalok felkarolása, amely komoly publicitást eredményez számukra.

A Repucom toplistája:

1. Fernando Alonso 89,66
2. Felipe Massa 88,84
3. Sebastian Vettel 85,49
4. Lewis Hamilton 83,68
5. Jenson Button 79,62
6. Nico Rosberg 79,40
7. Daniel Ricciardo 66,97
8. Romain Grosjean 66,56
9. Max Verstappen 64,84
10. Sergio Perez 63,41