Akár Bernie Ecclestone bibliájának is nevezhetjük azt a Forma-1-es történelemkönyvet, amely decemberben jelenik meg az Opus Media gondozásában. A kötet hatalmas, súlyos és természetesen rendkívül drága: legalább 1 millió dollárt kell leszurkolni érte, igaz, ezért különös kiváltságokban részesülhet a majdani tulajdonos…

A brit Opus Media a különleges könyvek specialistája: a kiadó méregdrága, a gyártó által készített autóknál is drágább kiadványban örökítette meg a Ferrari történetét, de készítettek hasonló kiadványt Michael Jacksonról, az NFL-ről, a Superbowlről és a Manchester Unitedről is. Csak idő kérdése volt, hogy mikor kerül sorra a Forma-1, de ez az idő is eljött.

Már nyáron is lehetett hallani, hogy az Opus F1-es vonalon mozgolódik, s immáron az is kiderült, hogy miben sántikálnak: egy 852 oldalas, hatalmas méretű és 37 kilogramm súlyú történelemkönyvet adtak ki, amely már önmagának is eléggé figyelemfelkeltő, de a kiadványnak – amely a The Official Formula One Opus címet viseli – lesz egy még különlegesebb, egyetlen példányban készülő változata, a Bernie Edition.

Sir Jackie Stewart és egy tiszteletpéldány

Az Ecclestone nevével fémjelzett kiadványt szénszálas dobozba csomagolják, amely a könyv mellett természetesen extrákat is tartalmaz: például 22 világbajnok eredeti autogramját, valamint négy olyan paddock-belépőt, amely a 2014-es Forma-1-es szezon összes versenyére érvényes lesz, ráadásul nem csak a szent helyre enged bebocsátást, hanem Ecclestone-hoz is, aki – ha minden igaz – a futamok helyszínén személyes fogadja a vendégeket. A pakk az idei évad lezárulta után talál gazdára, licitálni december 24-ig lehet a kiadónál.

„Ez a kiadvány olyan Forma-1-es élményt ígér, amit korábban semmi más” – nyilatkozta a napokban az Opus Mediát irányító egykori bankár, Karl Fowler, aki elmondta azt is, hogy a könyv hat éven át készült, és soha nem látott részletességgel mutatja be az 1950-ben indult világbajnokság múltját, a szezonok történéseit, a sztárokat, valamint a futamok helyszíneit. A kiadó vezére megjegyezte azt is, hogy csak a világbajnokok aláírásainak begyűjtésén két évig dolgozott a cég két alkalmazottja.

Ecclestone a kiadványról: „Azért vettem részt ebben, mert különleges, nemde? Egyszeri, amilyet eddig még senki nem csinált. A Bernie Edition rengeteg pénzbe kerül, de legalább egyedi, nemde? Az emberek vagyonokat fizetnek festményekért, miegymásért, így miért ne áldoznának erre is?”

Noha az ár elrettentő, Fowler szerint komoly az érdeklődés a „nagykönyv” iránt: „Arra számítottunk a kezdetektől fogva, hogy két területről érkeznek majd komoly ajánlatok. Gazdag magánszemélyektől, akik mókára és különleges tapasztalatokra vágynak, valamint az üzleti élet szereplőitől. Három komoly licitálónk már van, az egyik egy bank, a másik egy pénzügyi alap, a harmadik pedig egy orosz befektetési vállalkozás. Egy vállalatnak egyébként ez kiváló befektetés, főleg akkor, ha a világ minden térségében vannak irodái. Három napon át három különféle partner lehet meghívni, húsz alkalommal egy évben. Ez kapcsolatépítési és üzleti szempontból is hatalmas lehetőséget jelent.”

Fowler szerint Ecclestone – aki mostanában a bíróságot járja a Forma-1 egyik korábbi eladásával kapcsolatos megvesztegetéses ügy miatt – komoly segítséget nyújtott a kiadvány elkészítéséhez: „Ecclestone úrral együtt dolgozni egyet jelent a komoly elvárásokkal, a mókával és a nagy kihívásokkal. Egyszerűen fenomenális, hogy mennyire odafigyel a részletekre” – mondta a kiadó-üzletember.

Mint kiderült, a The Official Formula One Opus nem csak millió dolláros változatban lesz elérhető. A Champions-verzió 32 ezer dollárt kóstál és Ecclestone autogramja, valamint a 22 világbajnok kézjegye jár hozzá, de készül Classic-verzió is, amit kizárólag a FOM-vezér dedikál: ezért 3200 dollárt kell leszurkolni.