Valtteri Bottas mindent megtett a Belga Nagydíj csütörtöki sajtónapján, hogy leplezze a felcsillanó Ferrari-sansz elvesztése kapcsán érzett csalódottságát, ám testbeszéde és ábrázata egyértelműen elárulta: nagyon is sajnálja, hogy jövőre nem öltözhet vörösbe és foglalhatja el honfitársa, Kimi Räikkönen helyét. A finn pilóta ráadásul utalt rá: még Williams-szerződése sincs 2016-ra.

 

Mit tehet egy pilóta, akit hírbe hoznak a legpatinásabb Forma-1-es alakulattal, a Ferrarival, de végül lemarad a volánról? Természetesen azt állítja, hogy nem dőlt össze a világ: ehhez a recepthez folyamodott Valtteri Bottas is, aki a Belga Nagydíj csütörtöki sajtónapján előestéjén tudta meg, hogy hiába pletykálták hónapokon át a paddockban közelgő ferraris átigazolását, a maranellói alakulat mégis inkább úgy döntött, hogy Kimi Räikkönen szerződését hosszabbítják meg.


„Nem vagyok az, miért lennék?” – felelte a Williams motorhome-jában tartott sajtóértekezletén Bottas arra a kérdésre, hogy megtört-e a hír hallatán. A kijelentése ellenére szemlátomást csalódott pilóta megpróbálta hangsúlyozni azt is, hogy inkább felszabadultságot érez: „Mostantól vége a pletykákak, csak tények vannak, ezek pedig igazolják, hogy a pletykák zömének nem volt alapja. Ilyen a Forma-1. Számomra semmi nem változott azóta, hogy tegnap megtörtént a bejelentés.”

Noha Bottas szerint a ferraris spekulációknak nem volt alapjuk, a paddockban hónapok óta nyílt titok volt, hogy menedzsere, Didier Coton előrehaladott egyeztetéseket folytatott az olaszokkal. A Magyar Nagydíj idején sokan már arra számítottak, hogy a bejelentés is megtörténik, de a megállapodásból végül mégsem lett semmi: a közvélekedés szerint azért, mert a Williams túlságosan magas kivásárlási árat (a pletykák szerint 12 millió eurót) kért a vörösöktől. Ez akár igaz is lehet, ám Bottas tett egy olyan kijelentést, amely alapján kérdőjelek merülnek fel az átigazolás meghiúsulásának miértjével kapcsolatban.

„A jövő évvel kapcsolatban jelenleg is zajlanak az egyeztetések a csapattal, hivatalos megerősítés egyelőre nincs” – mondta Bottas, arra utalva, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint még nincs aláírva a 2016-os szerződése a grove-i alakulattal. Ha pedig így van, akkor talán érdemes feltenni a kérdést: ha még nem írattak alá vele semmilyen jövő évi szerződést, akkor Sir Frank Williamsék milyen alapon kértek volna átigazolási díjat a konkurens különítménytől?


Bottas egyébként poénkodva próbálta cáfolni – „Ki mondta, hogy tárgyaltam velük? Én nem tárgyaltam. Hogy a menedzsmentem? Kérdezzék tőlük! Na jó, pár sráccal kezet fogtam én is…” – azt, hogy személyesen is érintett volt az egyeztetésekben. Arra a felvetésre, hogy vajon a Ferrari szándékosan rájátszott-e az utóbbi időszak spekulációira azzal a céllal, hogy zavart keltsenek a közvetlen ellenfélnek számító Williams táborában, a finn pusztán annyit felelt, hogy „nem tudom”, ugyanakkor megjegyezte: „A pletykák nem feltétlenül voltak jó hatással a csapat és a közöttem lévő kapcsolatra. Sem rám, sem Kimire, sem a Ferrarira nézve nem vetett jó fényt az, hogy ilyen spekulációkkal volt tele a sajtó.”

Räikkönen szerződésének meghosszabbításával az északi tehetség bukta az esélyt arra, hogy már jövőre nagyobb istállóhoz kerüljön, de mint megjegyezte, menedzsmentjével együtt folyamatosan vizsgálják a piacot: „A lehetőségeket mindig meg kell vizsgálni. Számomra mindig a leggyorsabb autó a legszebb, versenyzőként pedig olyan helyen akarok vezetni, ahol futamokat és bajnoki címeket nyerhetek” – fogalmazott a 25 esztendős pilóta.


A finn egyébként tavaly ilyenkor már egy 3. és két 2. helyezést is jegyzett, idén viszont még csak egyszer, a montreali 3. helyezése alkalmával állhatott dobogóra. A 2014-es évad során könnyedén verte csapattársát, Felipe Massát is, aki ellen idén jóval nehezebb a dolga: míg Bottas 77 ponttal a tabella 4. helyén áll, addig a brazil is 74 egységet jegyez, amellyel a 6. pozícióban tanyázik. 

„Nagyon gyors pilóta és rendes srác, aki majdnem világbajnok lett” – mondta a finn, arra a kérdésre válaszolva, hogy miért élesebb idén a házon belüli harc a Williamsnél. „Felipe idén roppant jól teljesít, amiben fontos szerepe van annak is, hogy ez már a második szezonja a csapattal, így már jobban átlátja a dolgokat, beilleszkedett és teljes mértékben ismeri a csapat működését. Nyilvánvaló az is, hogy jobban vezet, mint tavaly. Nekem ráadásul még egy nagy adag balszerencsém is volt idén, elég csak arra gondolni, hogy az első futamon a sérülésem miatt nem is állhattam rajthoz.”