Forma-1-es nagykövetet szerződtetett a Rolls-Royce: a patinás brit gyártónak mostanáig nem sok köze volt az autósport csúcsosztályához, ám az idei évben a McLaren versenyzője, Jenson Button is szerepet vállal a márka népszerűsítésében.

A 2009-es világbajnok feladata végtelenül egyszerű: a Rolls-Royce hivatalos közleménye szerint a világbajnokság tíz helyszínén a márka autóival kell közlekednie, ráadásul kedvére válogathatott a felhozatalból. Úgy hírlik, hogy Button olyan modelleket válogatott össze, mint a Phantom Drophead Coupé, a Ghost és a Wraith.

„Nagy megtiszteltetés, hogy egy igazi brit ikont brit luxusautóval láthatunk el, miközben a világot járja a 2014-es szezon során. Jenson Button pontosan annyira elkötelezett a sikerek mellett, mint amennyire a Rolls-Royce törekszik a tökéletességre. A legjobbat kívánjuk neki az idei szezonra” – nyilatkozta a bejelentés alkalmából a Rolls-Royce kommunikációs igazgatója, Richard Carter.

Button elárulta: elsősorban azt várja, hogy a Warith volánja mögé ülhessen. A 2013-as genfi Autószalonon bemutatott modellt 6,5 literes, V12-es, 623 lóerős motor hajtja és mint a szigetországi klasszis fogalmazott: „Ezt a kocsit vezetni legalább olyan fantasztikus lehet, mint nézni.”

Mivel a McLaren szigorúan előírja versenyzői számára, hogy mit csinálhatnak és mit nem, adódik a kérdés: vajon hogyan engedélyezhette a nagyfőnök, a parancsnoki hídra idén visszatért Ron Dennis, hogy pilótája egy olyan márkával szerződjön, amely semmilyen formában nem kötődik a szupersportkocsi-szegmensben is érdekelt wokingi cégcsoporthoz?

Hivatalos megerősítés nincs, de valószínűsíthető, hogy a választ a motorszállítói helyzet adja meg: a jelenlegi Mercedes-együttműködésnek ez az utolsó szezonja, s gyanítható, hogy már lazultak annyit a kritériumok, hogy a versenyzőknek az eddigiekkel ellentétben már nem kötelező csillagos autókat használni a futamhelyszíneken.

2015-től a McLaren már a Honda ügyfele lesz, ráadásul exkluzív partnerként a japán márka tetemes pénzösszeget is invesztál majd az együttesbe. Akkor már biztosan nem lesz lehetősége ilyesmire a brit alakulat versenyezőinek.