Nem mindennapi különlegességre csaphatnak le a tehetős Forma-1-es gyűjtők: versenyautók aukciójáról gyakran hallani, ám a megszállottak ezúttal egy csapatkamionnal, a Ferrarinál 1969-ben használatba vett járműszállítóval gyarapíthatják kollekciójukat.

A monstrumot a Memento Exclusives nevű, különleges Forma-1-es relikviákat forgalmazü vállalkozás kínálja eladásra. A pontos árat nem közlik internetes oldalukon, ami azt sugallja, hogy csak komoly érdeklődőkre számítanak, ugyanakkor teherautó előéletét viszonylag részletesen taglalják.

Mint az adatlapból kiderül: a teherautót az Officine Mecchaniche nevű olasz vállalat gyártotta 1969-ben és a Ferrarinál már abban az évben használatba vették. A maranellói gárda 11 éven át, 1980-ig használta a járgányt és egy ideig biztosan versenyautókat szállított.

„A kamion olyan Ferrari versenyzők autóit szállította biztonságosan a pályára, mint például Niki Lauda, Gilles Villeneuve, Jody Scheckter, Carlos Reutemann, Chris Amon, Mario Andretti és Jacky Ickx” – áll a hirdetésben, amelyhez az eladó csatolta a jármű hivatalos papírjait is.

A Ferrari színeire festett, a márka logójával díszített teherautónak két gazdája volt, mióta a maranellóiak túladtak rajta. Előbb egy híres svájci Ferrari-fanatikus gyűjtőnél állomásozott, majd onnan Japánba került, a Fujiban található Museum of Motorsport Racing Palace-hoz. Ugyan a jármű restaurálásra szorul, a Memento Exclusives megjegyzi: történelmi teherautóról van szó, amely talán soha nem bukkan fel újra a piacon.