Szombat reggel a tifosi elbúcsúztatta az október közepén leköszönő legendás Ferrari-elnököt, Luca di Montezemolót. A maranellói gyár előtt feltűnt az Olasz Nagydíjak elmaradhatatlan kelléke, a hatalmas Ferrari-szív is.

Mint ismeretes, Montezemolo szeptember elején, a monzai Forma-1-es hétvégén még cáfolta, hogy távozna a Ferrari elnöki tisztségéből, néhány nappal később azonban a márka hivatalosan is bejelentette, hogy az elnök lemond és a Fiat-Chrysler csoport ügyvezető igazgatója, Sergio Marchionne váltja a posztján.

Marchionne érkezésétől a nemzetközi szaksajtó azt várja, hogy a Ferrari a reméltnél nagyobb mértékben amerikanizálódik, márpedig ennek az olasz fanatikusok egyáltalán nem örülnek. Montezemolo népszerűsége az utóbbi évek Forma-1-es kudarcai ellenére is töretlen maradt, így nem meglepő, hogy a rajongók keseregnek a távozása miatt.


Múlt szombaton ez meg is mutatkozott, amikor nagy számban vonultak fel Maranellóban, a gyár előtt, hogy elbúcsúztassák az elnököt. A flash mobot a hivatalos Ferrari rajongói klub, egészen pontosan annak legnagyobb taglétszámú szárnya, a Caprino Bergamasco-i szervezte meg, de az eseményen más olasz tagszervezetek is képviseltették magukat és érkeztek hívek a brazíliai Curitibából és a kanadai Torontóból is.

„Köszönjük, Presidente, mindig a szívünkben maradsz!” A Ferrari sajtóosztályának rövid kommünikéje szerint a rajongók ezt skandálva búcsúzkodtak a vezértől, aki a ’70-es években menedzserként kezdett a versenycsapatnál, az utóbbi 23 évet pedig elnökként töltötte és regnálása idején a Scuderia 118 futamot, valamint 15 világbajnoki címet szerzett. Az eseményen előkerült az Olasz Nagydíjakról jól ismert hatalmas Ferrari-szív is, míg a csoportosuláshoz idővel helyiek is csatlakoztak, az arra járó autósok pedig dudaszóval nyilvánították ki szimpátiájukat.

Montezemolo távozásának bejelentése óta tartja magát a pletyka, hogy Marchionne elnöki kinevezése csak átmeneti és hivatalba lépését követően nem sokkal valaki másnak adja át a stafétát, aki hosszú távon lesz a Ferrari elnöke. A monzai paddockban az F+1 Blog olyan teóriát is hallott, amely szerint a vállalatbirodalomhoz tartozó Magneti Marelli vezérigazgatója, Eugenio Razelli lehet a kiválasztott, ám a napokban a Libero című olasz lap ismét Andrea Agnellit hozta összefüggésbe a maranellói márka elnöki tisztségével.

Az egykori Fiat-vezér, Gianni Agnelli 38 éves unokaöccsét régóta esélyesnek tartják a posztra: az olasz üzletember jelenleg is tagja a Ferrari igazgatótanácsának, emellett a Juventus FC elnöki tisztségét is betölti, ráadásul egy közelmúltbeli interjúban helyeselte, hogy a Scuderia az utóbbi évek sikertelensége után jelentős személycseréket hajtott végre.