Elnyerte Bernie Ecclestone tetszését a Hungaroring modernizációjára vonatkozó tervezet, amelyet Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter mutatott be pénteken, a mogyoródi paddockban tartott megbeszélés során. A veterán üzletember biztos abban, hogy nem lesz akadálya a 2021 utáni időszakra vonatkozó versenyrendezési megállapodás létrejöttének.

 

Csütörtöki látogatása során a miniszter a versenypálya modernizációjára vonatkozó tervezet első változatát prezentálta Ecclestone-nak. Az állítólag 20-25 milliárd forintos beruházással – amely a pálya újraaszfaltozásával és a létesítmények felújításával önfenntartó „motorizációs központtá" varázsolná a létesítményt – kapcsolatos elképzelések elnyerték a nagyfőnök tetszését.

„Igen” – felelte határozottan Ecclestone szombat délelőtt, amikor az F+1 Blog arról kérdezte, hogy jónak tartja-e a fejlesztési miniszter által felvázolt terveket. „Egy kis ráncfelvarrásra van szükség, mert picit elöregedettek a létesítmények, aztán pedig aláírhatjuk a szerződés meghosszabbítását.” 
Mr. E rámutatott, hogy a tervezet alaposabb áttekintése után véleményezni is fogják azt: „Nagyon tetszenek a tervek, amelyeket a miniszter úr bemutatott. Természetesen alaposabban, mélyebben is át fogjuk tekinteni és megpróbálunk tanácsot adni azzal kapcsolatban, hogy mit kell megvalósítani, mit nem. A legfontosabb számunkra az, hogy a kormányzat elkötelezett a Forma-1 mellett. Mi is azok vagyunk, így biztosan jól alakulnak majd a dolgok.”

Ecclestone-ról köztudott, hogy mindig jó véleménnyel van hazánkról és a mostani törekvések csak tovább erősítik a jó viszonyt: „Nincs semmilyen gondunk Magyarországgal. Mindennek nagyon elégedettek vagyunk” – fogalmazott a főmogul, akinek állásfoglalása a jövőre nézve is rendkívül fontos, mivel hosszú évek óta tapasztalható, hogy csökken az európai Forma-1-es futamok száma.

A királykategória fővezére elégedettséggel hangsúlyozta, hogy „eddig az összes Magyar Nagydíjon személyesen voltam jelen, mind nagyon tetszett és ez így van a mostani, harmincadik futammal is.” Sokak szerint a brit üzletember hozzájárult a Vasfüggöny lebontásához is azzal, hogy elhozta a kommunista blokkba is az autósport csúcskategóriáját: a brit üzletember saját bevallása szerint jól emlékszik a Forma-1 1986-os, első mogyoródi látogatására, valamint az előkészítés milliószor emlegetett mozzanataira is.

Mint azt Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. vezérigazgatója, valamint Seszták Miklós fejlesztési miniszter nyomatékosította, a cél az, hogy a jelenlegi, 2021-ig érvényes megállapodás után a pálya legalább 2026-ig fogadhassa a világelitet. Arra a kérdésre, hogy a Hungaroring meddig maradhat Forma-1-es helyszín, Ecclestone derűs választ adott.

„A jelenlegi megállapodásunk 2021-ig érvényes. Meglátjuk, hogy mennyi időre tudunk leszerződni. Majd ötven év múlva beszéljünk újra arról, hogy hány lesz még!” –mondta az F+1 Blognak Ecclestone, aki a kvalifikációs edzés ideje alatt egyeztetéseket folytatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel is, aki a megbeszélést követően szintén optimistán nyilatkozott a kilátásokról.