Szépen lassan tényleg eljutunk odáig, hogy alig lesz olyan zegzuga a földgolyónak, ahol még nem döngetett Forma-1-es versenyautó valamilyen formában. Ez nagyban köszönhető a Red Bullnak, amely egy újabb különös helyszínre vitte el utcai roadshow-ját.

Az energiaitalos alakulat democsapata számára múlt hétvégén Kazahsztán volt a célállomás, egészen pontosan az ország legnagyobb városában, a korábbi fővárosban, Almatiban tartottak bemutatót. A versenyautó egy 2011-es évjáratú RB7-es Red Bull volt, amellyel David Coulthard száguldozott egy alkalmi pályán, több mint 40 ezer néző előtt.

Mint arról a korábbi tizenháromszoros futamgyőztes beszámolt, szinte elérzékenyült, amikor meghallotta a tavaly elbúcsúzott V8-as erőforrás ordítását: „Semmi máshoz nem hasonlítható, amikor ezt hallod. Még nekem is összerándult a testem, amikor beindították a motort, az pedig egész egyszerűen fantasztikus, hogy ennyire közel tudtuk vinni a rajongókhoz” – fogalmazott a skót.

Túlzott következtetést korai lenne levonni a Red Bull kazahsztáni színre lépéséből, azt mindenesetre érdemes megjegyezni, hogy a kazahok az utóbbi pár évben hihetetlen pénzeket invesztálnak a motorsportokba. Bár öt-tíz éve még elképzelhetetlen volt ilyesmi, a tereprali világában például manapság a legjobb bérelhető autókat és kamionokat is képesek megfizetni, ráadásul egyre inkább kezdenek ráérezni a Forma-1-re.

Az Asztanát, mint fővárost népszerűsítő projekt már évekkel ezelőtt is nyitott az autósport csúcsosztálya felé: korábban a Williams istállóval működtek együtt, míg az idei évtől a Force Indiához irányítanak komoly pénzeket az Astana logók megjelentetése érdekében. Még az sem kizárt, hogy az F1-es menetrendben állítólag 2016-ban debütáló Azerbajdzsán példáján felbuzdulva a közeljövőben futamrendezési lehetőségért kezdenek majd lobbizni Bernie Ecclestone-nál…