Nagy volt a csend Simona de Silvestro körül azóta, hogy a Sauber február közepén „örökbe fogadta”, de kiderült: az IndyCarban is megfordult svájci hölgy - akinek talán a legtöbb esélye van arra, hogy a modern idők első Forma-1-es versenyzőnője legyen - elkezdte a munkát a hinwilli együttesnél.

Mint ismeretes, a 25 éves pilótanő a hivatalos megfogalmazás szerint „befogadott” tagja lett a Sauber versenyzői összeállításának. A kurta-furcsa titulus tulajdonképpen azt takarja, hogy a versenyistálló magára vállalta a svájci hölgy felkészítését, s mint egy olasz internetes portálnak de Silvestro elárulta: a napokban el is kezdődött a közös munka Hinwillben.

„Egy hete megkezdtük a tréningprogramot, így szinte minden nap ott vagyok” – nyilatkozta a pilóta az F1Web olasz internetes lapnak, amikor arról kérdezték, hogy járt-e a Sauber központjában. „Egyébként nem sokan voltak ott, mert a többségük a nagydíj miatt távol van, viszont így is sok emberrel megismerkedtem. A szimulátorban még nem teszteltem, de a tervek szerint hamarosan erre is lesz lehetőségem.”

Noha a Williamsnél a Mercedes-vezér Toto Wolff felesége, Susie az egyik tesztpilóta, akinek – talán férje közbenjárására, talán nem - idén valószínűleg lehetősége lesz néhány futam pénteki szabadedzésén is megmutatnia magát, a szakma szerint de Silvestro az, akinek a legkomolyabb esélye van arra, hogy a modern korszak első Forma-1-es versenyzőnője legyen. Tény, hogy az eredmények a svájcit igazolják: míg Susie Wolff a DTM-ben sem alkotott maradandót, addig a Sauber patronáltja 2009-ben bronzérmes volt a Formula Atlantic sorozatban, majd négy szezont húzott el az IndyCarban, ahol tavaly Houstonban egy 2. helyet is sikerült villantania.

Ahhoz persze, hogy a hölgy terve megvalósuljon, számos dolognak kellene kedvezően alakulnia. Minden bizonnyal a rutinos öreg róka, Peter Sauber is érzi, hogy egy pilótanő szerepeltetése komoly üzleti lehetőségekkel kecsegtet, ugyanakkor tudjuk, hogy továbbra is dolgoznak az orosz pénzügyi vonalon, amely ha összejön, gyaníthatóan a csapat által szintén pártfogolt Szergej Szirotkinnak kedvezne.

De Silvestro számára az elsődleges cél a Szuperlicenc megszerzése és elmondása szerint rövidesen meg is kezdi a Forma-1-es versenyzőjogsihoz vezető utat: „Még nem született döntés, de az a terv, hogy részt veszek az évközi teszteléseken, Barcelonában és Silverstone-ban. Egyelőre most azokra a gyakorlásokra összpontosítok, amelyeken egy régebbi autót vezethetek majd. Meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok, de bízom benne, hogy hamarosan meglesz a Szuperlicencem” – vázolta a közeljövőre vonatkozó célkitűzéseket a pilótanő.

Mint ismeretes, mostanáig öt versenyzőnő próbálkozott a Forma-1-ben, de közülük csak ketten állhattak rajthoz: Maria Teresa de Filippis 1958-ban és 1959-ben öt próbálkozásból háromszor jutott el a rajtrácsig, míg a szintén olasz Lella Lombardi 1974 és 1976 között tizenhét alkalommal tett kísérletet, amelyből tizenkétszer járt sikerrel és az 1976-os Spanyol Nagydíjon elért 6. helyezésével egy fél pontot is tudott gyűjteni. A legutóbbi próbálkozó Giovanna Amati volt, aki 1992-ben a Brabham színeiben igyekezett az olasz honfitársnők nyomdokaiba lépni, de mindhárom kísérlete sikertelennek bizonyult.