Már mindkét idei vb-címnek megvan a gazdája, de továbbra sincs nyugalom a Mercedes berkein belül a két pilóta, Lewis Hamilton és Nico Rosberg között: ennek újabb jeleként a Mexikói Nagydíjra már háromszoros világbajnokként érkezett brit keményen beszólt német csapattársának. 

 

Noha az idei szezon jóval csendesebb volt a Mercedesnél házon belül, mint a viszálykodással átitatott tavalyi, az austini rajtnál történt kiszorítósdi, valamint a bajnokavatással zárult futamot követő sapkadobálós közjáték jól megmutatta, hogy Lewis Hamilton és Nico Rosberg továbbra sem szívlelik egymást. A csapatvezetés mindent megtett annak érdekében, hogy ebben a szezonban kevésbé kerüljön felszínre mindaz, ami a háttérben történik, ám a Mexikói Nagydíj hétvégéjén újabb tanúbizonyság érkezett arról, hogy a két versenyzőt továbbra is nehéz kordában tartani.


Az adalékot ezúttal Hamilton szolgáltatta, aki a Forma-1 hivatalos honlapjának, a Formula1.com-nak adott exkluzív interjújában kemény provokatív megjegyzést tett Rosbergre, mégpedig annak okán, hogy a mexikóvárosi derbi időmérőjén a német megszerezte zsinórban negyedik pole pozícióját. „Igen, jó munkát végzett az utóbbi négy futam időmérőjén, de ennyi. A végén senkit nem érdekel az, hogy hány pole pozíciót szereztél. Elégedett vagyok azzal, ahányat nekem sikerült gyűjtenem, de a versenyek azok, amelyek igazán számítanak. Amikor befejezed a pályafutásodat, a bajnoki címet és a futamgyőzelmek alapján ítélnek meg, nem pedig a pole pozíciók alapján” – sütötte el csípős megjegyzését Hamilton.

Egy másik szombati, a Bild című lapnak adott interjúban a brit klasszis még keményebben fogalmazott és félreérthetetlen utalást tett arra, hogy Rosberg kizárólag akkor tud nyerni, amikor saját maga komolyabb hibákat vét: „Mondjuk azt, hogy én vagyok saját magam legnagyobb ellensége. Jómagam úgy látom, hogy másnak csak akkor esélye, ha én hibázom. Addig, amíg nem verem meg saját magam, jelen pillanatban talán senki nem tudja elvenni tőlem a bajnoki címet” – idézte az újság Hamiltont, aki – aligha lehet kétséges – csapattársának címezte az „üzenetet”.


Rosberg a mexikói hétvége előtt azt ígérte rajongóinak, hogy egyfajta mini-világbajnokságként vág neki a szezonból hátralevő három futamnak és az eddiginél keményebb lesz a hozzáállása. Ez akár némi izgalmat is csempészhet az ellaposodóban lévő szezonba, ugyanakkor újabb feladatok elé állíthatja az alakulat menedzsmentjét. Toto Wolff sportigazgató Mexikóvárosban nem cáfolta, hogy tartanak a következményektől és erre lehet következtetni abból is, hogy a szakember megjegyezte: „A legfontosabb szabály továbbra is életben van: nem üthetik ki egymást a versenyből!”

Mivel Hamilton már megkapta, amit akart és harmadik vb-címével sikerült utolérnie gyermekkori hősét, Ayrton Sennát, így most Rosbergen lenne a sor, akinek az ezüstérmet kellene begyűjteni. A 3. helyen álló német hátránya jelenleg 4 egység ferraris honfitársához, Sebastian Vettelhez képest: a vörösök idén már számos meglepetést okoztak, így akár az is előfordulhat, hogy Rosbergnek szüksége lehet a márkatárs segítségére, erre azonban – mint azt a brit immáron sokadszorra is kinyilvánította – aligha számíthat.


„Lenyűgöző, hogy harmadszor is megnyertem a világbajnokságot, különös ugyanakkor, hogy az éhség továbbra is megvan és erre a futamra is úgy érkeztem, mint a korábbiakra: győzni akarok! Természetesen a következő évre újabb célokat tűzök ki magam elé. Sok dolgot tervezek az autón kívül is, úgyhogy csak figyeljenek!” – idézte a Formula1.com a nevető Hamiltont. 

„De én Lewis vagyok és másképp csinálom a dolgokat!”
Mit jelent számára, hogy utolérte a hősét?

Semmi kétség, Hamilton egyébként sem gyér önbizalmát jócskán felturbózta az a tény, hogy gyermekkori bálványához, Ayrton Sennához hasonlóan immáron háromszoros világbajnok lett. Ez derült ki, amikor a Formula1.com feltette neki a kérdést: mit jelent számára ez?

„Nehezen tudnám felidézni, hogy mikor láttam először őt, de szerintem olyan négy vagy öt éves lehettem, és őszintén szólva arra sem nagyon emlékszem, hogy mi történt a múlt hétvégén” – mondta nevetve Hamilton, utalva az Austinban tartott bajnoki ünneplésre. „Valószínűleg ez történik azzal, aki mindig az akció kellős közepén van. Természetesen mindig figyeltem, bármit csinált és próbáltam tanulmányozni azt, ahogyan csinálja a dolgokat. És igen, a leginkább lenyűgöző vele kapcsolatban a vezetési stílusa volt. Ezért nagyon tiszteltem, de én Lewis vagyok – és másképp csinálom a dolgokat!”