Noha a Lorenzo Bandini-trófeát általában már sikeres, de még mindig a „feltörekvő” kategóriába sorolt versenyzőknek ítélik oda, idén nem valamelyik pilóta, hanem egy istálló, a Mercedes kapja az elismerést a díj alapítóitól.

 

A fejleményről az augusztus 30-án esedékes átadási ceremónia közeledtével az olasz sajtó számolt be. A díjat egyébként az egyszeres Forma-1-es futamgyőztes, az 1967-es Monacói Nagydíjon tragikus balesetet szenvedő Lorenzo Bandini szülővárosa, az olaszországi Brisighella és a pilóta családja együtt alapították. A trófeát első ízben 1992-ben adták át, és azóta évről évre egyre komolyabb presztízsértékkel bír.

Az a legkevésbé sem meglepő, hogy a Mercedes tavalyi szezonját díjjal ismerik el, hiszen a csillagosok rendkívüli fölénnyel uralták a 2014-es évadot, az viszont a díj történetében egyedülálló, hogy valamelyik versenyző helyett egy teljes istállónak ítélik oda a trófeát. Mostanáig három kirívó eset volt, amikor nem egy feltörekvő pilóta kapta az elismerést: 1997-ben a Ferrari korábbi elnökét, Luca di Montezemolót díjazták, 2003-ban az akkor már ötszörös világbajnok Michael Schumacher volt a befutó, míg 2013-ban a márkaalapító Enzo Ferrari fiát, Piero Ferrarit tüntették ki.

A mezőny mostani versenyzői közül mindkét Mercedes-pilóta, Lewis Hamilton és Nico Rosberg is megkapta a Bandini-trófeát, s büszkélkedhet ilyen díjjal Sebastian Vettel, Felipe Massa, Fernando Alonso, Kimi Räikkönen, Jenson Button és tavaly óta Daniel Ricciardo is.

Brisighellában minden évben nagyszabású ceremónia keretein belül adják át az elismerést és volt már példa arra is, hogy a díjazott a Forma-1-es autójával futott be a helyszínre. Idén ilyesmire aligha lehet számítani,de a talján sajtó szerint a csillagos alakulat menedzsmentje biztosan képviselteti magát a Belga és az Olasz Nagydíj közötti hétvégén tartandó eseményen: ha minden igaz, a különítmény részéről Toto Wolff sportigazgató, valamint Paddy Lowe, a technikai ügyekért felelős ügyvezető igazgató lesz jelen a ceremónián.