Nagyon úgy tűnik, hogy a Sauber nem csak reklámfogásnak szánta Simona de Silvestro felkarolását: az alakulat az idei évad kezdete előtt vette szárnyai alá a pilótanőt azt ígérve, hogy segítik a Forma-1 felé vezető úton, s múlt hétvégén a hölgy át is esett az első kétnapos tesztelésen, Fioranóban, ahol a 2012-ben használt C31-essel körözhetett.

A 25 éves pilótanő zöldfülünek semmiképp nem nevezhető, elég csak arra gondolni, hogy 2009-ben bronzérmes volt a Formula Atlantic sorozatban, majd négy szezont húzott el az IndyCarban, ahol tavaly Houstonban egy 2. helyet is sikerült villantania. A Sauber-együttműködésről szóló szerződést február közepén írták alá, március végén el is kezdődött a közös „műhelymunka” erőnléti edzésekkel, mérnöki eligazításokkal, miegymással, az első tesztre pedig múlt hétvégéig kellett várni.

De Silvestro egy V10-es erőforrással hajtott, ám KERS-nélküli, demonstrációs Pirelli-abroncsokon futó C31-essel körözött, amelynek ráadásul egyedi volt a színezete is: a pilótanőt támogató cég a gerincét képezi egy környezetvédelmi kampánynak, ezért – ahogyan korábban az IndyCarban is – az autó színezetével is kampányt igyekszik népszerűsíteni. Szombaton a hölgy 112 kört tett meg, amire vasárnap rátett még 68 fordulót a Ferrari-gyár szomszédságában található 2997 méter hosszú aszfaltcsíkon: a teljesített táv így összesen 540 kilométer volt, amivel elméletileg már igényelhet Forma-1-es szuperlicencet is.

„Bár Forma-1-es autót vezetni roppant különleges, nem voltam túlságosan nyugtalan, inkább a feladatomra összpontosítottam. Csak az első installációs kör után döbbentem rá, hogy Forma-1-es autót vezetek és ez nagy dolog. Leginkább a leszorítóerő és a fékhatás nyűgözött le. Az első körömben a fékek még hidegek voltak, de a lassító hats még így is messze felülmúlta mindazt, amit eddig tapasztaltam. A G-erők egyébként sokkal nagyobbak annál, mint amihez az IndyCarban voltam szokva” – mondta az első tesztnap tapasztalatairól a pilótanő, aki rámutatott: fizikálisan jól bírta az első próbát, ami „az utóbbi hónapok kemény felkészülésének volt köszönhető”.

Vasárnap de Silvestro már egy fokkal magabiztosabban pattant be a C31-es volánja mögé: „Tegnap még minden új volt, ma viszont már elvégeztünk néhány beállításbeli módosítást is, így lehetőségem nyílt ráérezni, hogyan reagál a kocsi a változtatásokra. Elégedett vagyok a kétnapos teszt tapasztalataival. Hatalmas köszönet a csapatnak, akik remek munkát végeztek, minden elmagyaráztak nekem. Sok kérdés merült fel bennem, de a mérnököktől mindenre választ kaptam, ráadásul megmutatták az adatokat, amelyeket részletesen ki is értékeltünk.”

Paul Russel, a Sauber tesztmérnöke dicsérte de Silvestrót, aki véleménye szerint „nagyon jól vezetett, jó és egyenletes tempót ment”. A svájci alakulat egyébként máris jelezte, hogy a pilótanő június 25-27-én, a spanyolországi valenciában újabb tesztelési lehetőséget kap.

Aligha lehet kétséges, hogy de Silvestro célja az, hogy záros határidőn belül versenyzői lehetőséghez jusson az elitkategóriában, nagy kérdés azonban, hogy hol juthat lehetőséghez, juthat-e egyáltalán? Peter Saubernél biztosan jó helyen van: a veterán motorsport-guru együttese számos fiatal tehetséget állított már pályára, ráadásul a svájci szakembernek az üzlethez is jó orra van, így biztosan érzi, hogy egy női versenyző szerepeltetése olyan lehetőség, amelyet akár komoly eurókötegekre lehet váltani.

De Silvestróhoz hasonlóan reménykedik a későbbi Forma-1-es szereplésben a Williamsnél teszt- és szimulátoros fejlesztőpilótaként alkalmazott Susie Wolff is, ám az általános vélekedés szerint a korábban a DTM-ben botladozó hölgy a jelenlegi státuszt is csak annak köszönheti, hogy a Mercedes-sportigazgató, Williams-résztulajdonos Toto Wolff a férje.

Mostanáig öt versenyzőnő próbálkozott a Forma-1-ben, de közülük csak ketten állhattak rajthoz: Maria Teresa de Filippis 1958-ban és 1959-ben öt próbálkozásból háromszor jutott el a rajtrácsig, míg a szintén olasz Lella Lombardi 1974 és 1976 között tizenhét alkalommal tett kísérletet, amelyből tizenkétszer járt sikerrel és az 1976-os Spanyol Nagydíjon elért 6. helyezésével egy fél pontot is tudott gyűjteni. A legutóbbi próbálkozó Giovanna Amati volt, aki 1992-ben a Brabham színeiben igyekezett az olasz honfitársnők nyomdokaiba lépni, de mindhárom kísérlete sikertelennek bizonyult.