Ilyenről sem hallottunk még! A megbízhatósági-vb (WEC) LMP2-es géposztályában induló Morand Team SARD istálló egy valóságshow keretein belül választja majd ki versenyzői összeállításának egyik tagját: a produkció – amelyben 24 pilóta méri össze tudását – előbb a világhálón, majd a televízióban is látható lesz.

A Raceto24 elnevezésű, mostanáig példátlan kezdeményezésről az Autosport című brit szaklap online kiadása számolt be, amely rámutatott: a programot a csapatot is vezető Benoit Morand irányítja és ötlötte ki. A lényeg egyszerű: a versenyzési lehetőségért harcba szálló 24 pilótának előbb mentális, valamint fizikai kihívásokat kell teljesítenie, csak ezt követően, az elődöntőben és a döntőben tartanak majd pályatesztek, amelyekhez a csapat egyik V8-as Judd/BMW motorral hajtott Morganjét használják majd.

Azt nem tudni, hogy a március 26-án startoló első szériában lesz-e SMS-es, esetleg okostelefonos applikációval bonyolított kiszavazás, az viszont kiderült, hogy a kandidálókat egy szakmai zsűri gardírozza majd. Ennek tagja lesz a versenyzőként F3-as és Forma-3000-es tapasztalatokat is szerző Morand, a korábban a Forma-1-ben is megfordult, a csapatnál állandó pilótának számító Christian Klien, valamint fordulónként egy-egy meghívott vendégszakértő is.

Morand szerint a koncepció sikere elsöprő, a 24 helyre több mint 100 versenyző jelentkezett: „A beválogatottak között tizenhét nemzetiség képviselteti magát és van három pilótanő is. Annak érdekében, hogy a show tényleg érdekes legyen, igyekeztünk úgy válogatni, hogy mindenféle pilóták lehetőséghez jussanak, nem csak az ismertebbek” – mondta a csapatvezető, aki elkottyintotta, hogy egy ismert NASCAR-versenyző is jelentkezett, de a programba végül nem kerülhetett be, a valóságshow ugyanis ütközött volna a versenyeinek menetrendjével.

Persze a rejtélyes NASCAR-menő nélkül is vannak olyan pilóták, akik neve ismerősen csenghet, elsősorban a juniorszériákból. Ilyen például a GP3-as Dino Zamparelli, az A1GP-ben annak idején futamot nyerő Jonathan Summerton, a korábbi brit F3-as bajnok Martin Cao vagy épp Jules Gounon, a korábbi F1-es pilóta Jean-Marc Gounon fia. A hölgyeket Vicky Piria, Ines Tattinger és a világhálón fellelhető információk szerint 2009-ben a magyar gokart-bajnokságban is megfordult Laura Kraihammer képviseli.

A valóságshow győztese egyébként Oliver Webbhez és Pierre Ragueshez csatlakozhat harmadikként az LMP2-es Morganben. A befutó az évad legfőbb összecsapásának számító Le Mans-i 24 óráson csatlakozhat első ízben az egységhez és a tervek szerint az évad hátralevő részében tartandó futamokon is indulhat.

A próbálkozók névsora:

Advait Deodhar
Armando Parente
Brandon Newey
Christopher Haase
Conor Daly
Dino Zamparelli
Esteban Guerrieri
Fabien Thuner
Gustavo Lima
Ines Tattinger
Jonathan Summerton
Jules Gounon
Laura Kraihammer
Lukas Moraes
Martin Cao
Marvin Dienst
Max Snegirev
Melville McKee
Mitchell Gilbert
Raed Raffini
Sam Brabham
Shinya Michimi
Stefan Rzadzinski
Vicky Piria

Fotók: Farkas Péter (Origo)