Ugyan a Magyar Nagydíjra július utolsó hétvégéjéig várni kell, már ezekben a napokban is kaphatnak F1-es csemegét a rajongók. Ehhez Szegedre kell elutazni, ahol az egyik bevásárlóközpontban legendás Forma-1-es versenygépeket lehet megtekinteni.

A szegedi Árkádban kedd óta tekinthető meg a kiállítás, amelynek keretein belül nyolc eredeti, különböző korszakokból származó F1-es autó látható.

A felhozatal valóban gazdag: a jelenkort a C32-es Sauber-Ferrari, Nico Hülkenberg idei gépének egyik példánya képviseli, míg a közelmúltat szintén a svájci csapat révén idézik meg, egészen pontosan a BMW-Sauber 2006-os, F1.06 típusjelű modelljével, amely többek között arról emlékezetes, hogy ezzel a versenyautóval debütált a Hungaroringen Robert Kubica. Szemügyre vehető egy harmadik Sauber-konstrukció is, a 2005-ben használt C24-es, amellyel Jacques Villeneuve versenyzett.

Megtekinthető a kiállításon a Jordan 191-ese, az emlékezetes 7Up színezetű 1991-es versenygép: abban az évben, a Magyar Nagydíjon ezzel az autóval futotta meg a leggyorsabb kört Bertrand Gachot, akit a következő, belgiumi futam előtt az emlékezetes londoni incidens miatt kivontak a forgalomból, így az autó volánja mögött Spában már az akkor debütáló későbbi hétszeres világbajnok, Michael Schumacher ült. Szintén Schumacherhez kötődik az 1995-ös szezonban használt Benetton B195, amellyel a német klasszis pályafutása második vb-címét szerezte.

A patinás, ám mostanság gyengélkedő Williams istálló két gépét is kiállították: az 1987-ben használt, Honda-erőforrással hajtott FW11-es az a modell, amellyel Nelson Piquet harmadszor is világbajnok lett, míg az 1996-os, FW18 típusjelű Renault motoros versenygéppel Damon Hill nyerte pályafutása egyetlen bajnoki címét.

Egy BRM a korelnöke a kiállított autóknak, egészen pontosan az 1971-ben debütált és a követklező három évben is futott P160-as konstrukció. A kiállított példánnyal Niki Lauda versenyzett 1973-ban, szerény eredményekkel: az osztrákok későbbi háromszoros világbajnoka csak egy 5. helyezést tudott felmutatni abban az évben.

„A 8 autó mellett vitrinekben állítjuk ki a Forma–1-es pilóták által használt sisakokat, ruhákat, kellékeket, kiegészítőket és különböző relikviákat. Szemlére kerül Felipe Massa, Heinz-Harald Frentzen, Nick Heidfeld, Robert Kubica, Damon Hill, a BMW-Sauber versenyzői overallja, Eddie Irvine, Niki Lauda, Timo Glock, Michael Schumacher és Jacques Villeneuve bukósisakja, felnik gumiabronccsal, versenyzői kesztyűk, bakancsok, tűzvédő maszkok, adóvevők, műszaki szemüvegek, kerékanyák, motorblokkok, dugattyúk, ventillátorok, hengerek, boksztáblák, rajtszámok, zászlókészletek – hogy csak néhányat említsünk a temérdek látnivalóból” – áll az Árkád Szeged honlapján a június 30-ig látható kiállítással kapcsolatban.

Magyarországon turnézik az életnagyságú, építőkockákból összerakott versenyautó is, amelyet a Lego, a Ferrari és a Shell közösen alkotott meg. A 2011-ben használt F150 Italia mása 215 ezer darabból áll és megépítése 80 munkaórát vett igénybe. A különlegességet a Shell képviselője és Tóth Norbert, a kiváló magyar autóversenyző-tehetség, az idei Ferrari Challenge magyar résztvevője leplezte le kedden, Budapesten. A fővárosi bemutató az autó több mint egy hónapos hazai körútjának első állomása, ráadásul az érintett cégek egy promóciós kampányt is meghirdettek. Augusztus 4-ig azok a vásárlók, akik legalább 20 liter Shell V-Power Nitro+ minőségű, prémium üzemanyagot, vagy üzemanyag-hatékonysági formulát tartalmazó Shell FuelSave Euro 95-öt vagy Shell FuelSave Dieselt üzemanyagot tankolnak, kizárólag a Shell töltőállomáson vásárolhatják meg kedvezményes áron a hat - 150 Italia, Scuderia Ferrari Truck, 250GT Berlinetta, F40, FXX, 458 Italia - Lego-Ferrari modellautót.

Mint a Shell kommünikéjéből kiderült, az életnagyságú F1-est a csehországi Kladnóban rakták össze, a féléves tervezési időszak után egy 16 főből álló csapat 10 napig két műszakban dolgozott rajta. Az autót acélkeretre építették, az építőelemeket egyenként összeragasztották, ráadásul az alkotáson valódi Pirelli-abroncsok feszülnek, a fülke elég tágas egy felnőtt számára és eredeti a biztonsági öv is.

Ahol megtekinthető:

Budapest (június 18-21.) – Aréna Pláza
Debrecen (június 23-25-) – Debrecen Pláza
Kaposvár (június 28-30.) – Kaposvár Pláza
Győr (július 2-4.) – Győr Pláza
Szeged (július 6-8. – Szeged Pláza

BRM-fotó: szegedcafe.hu