F1 Forma-1 Marco Matassa Carlos Sainz Toro Rosso

Miután Max Verstappen kikaparta az orra elől a gesztenyét és elvitt egy Red Bull-volánt, Carlos Sainznak minden eddiginél jobban kell tepernie, ha szeretne kezdeni valamit Forma-1-es karrierjével. Ebben a sportág egyik legfurább figurájára, a paddock Pumuklijának is nevezhető versenymérnökre, Marco Matassára kell támaszkodnia: az olaszt sokszor látjuk, de keveset tudunk róla…

 

Laza járás, komoly hajkorona: Matassának ezek a legfőbb ismertetőjegyei, ráadásul aki látja, kissé barátságtalannak is gondolhatja az olasz szakembert, pedig egyáltalán nem az. Sainz is így gondolja, éppen ezért támaszkodik minden eddiginél jobban a modenai egyetemen végzett, adatelemző mérnökként a Red Bull Racinget is megjáró mérnökre, aki immáron tizedik éve dolgozik az energiaitalos márka junioregyüttesénél.

„Marcóval a legszorosabb a kapcsolatom, vele töltöm a legtöbb időt a pályán. Olasz, nagyon latin és valószínűleg pontosan ezért értjük meg annyira jól egymást” – mondja a fura küllemű szakemberről Sainz, aki hozzá is teszi: „Ő beszél spanyolul, én pedig olaszul. A paddock tele van angolul beszélő emberekkel, de sokan beszélnek németül és franciául is. Nagyszerű, hogy mi ketten tökéletesen megértjük egymást.”
F1 Forma-1 Marco Matassa Carlos Sainz Toro Rosso
Alaptörvény a Forma-1-ben, hogy a versenyző és a versenymérnök között hibátlan kapcsolatnak kell lennie ahhoz, hogy eredményes legyen a munka. Sainz szerint az együtt töltött eddigi idő során Matassával igazi csapattá kovácsolódtak: „Ez a második szezonunk együtt. Sokszor már szavakra sincs szükség, elég rám pillantania és tudja, hogy mi a véleményem. Szerintem nagyon jó kombót alkotunk.”

Noha a paddock színes forgatagában „Matas” - így becézik az olasz versenymérnököt a csapattársak – sokszor barátságtalannak tűnik, Sainz szerint a látszat csal: „Nemcsak remek mérnök, hanem nagyszerű személyiség is. Mindig nagyon barátságos a szerelőkkel, pláne az olaszokkal és sokszor öleléssel üdvözli őket. Igyekszik megérteni az én gondolkodásomat is. Úgy tartja, hogy a legjobb telemetria maga a versenyző, ezért előbb a versenyző próbálja megérteni és csak utána mélyed bele az adatok elemzésébe” – mondja a spanyol pilóta.
F1 Forma-1 Marco Matassa Carlos Sainz Toro Rosso
Arra a kérdésre, hogy Matassának van-e valamilyen különleges képessége, amelyről a külvilág csak keveset sejt, Sainz elárulta: a szakember igazi fenegyerek a konyhában. „A Toro Rossónál mindenki imádja, amikor a konyhában tesz-vesz, hiszen a ’burgerek nagymestere’.  Néha Bud Spencer stílusú hagymásbabot is készít, de nagyszerűen a tésztái is, az általa készített mojito pedig egyenesen felejthetetlen. Aki úgy gondolja, hogy egy versenymérnök nem tud főzni, az még sohasem találkozott Marcóval…” – mondta a spanyol versenyző, aki 12 pontjával az egyéni tabella 11. helyén állomásozik.