Mire jut Sergio Perez 2013-ban a McLarennél? Alighanem ez a hétvégén kezdődő új Forma-1-es idény egyik legnagyobb kérdése: a teher nem kicsi a fiatal pilóta vállain, de mint arról az F+1 Blog meggyőződött, hazájában, Mexikóban mindent elsöprő szeretet és tisztelet övezi az ifjú tehetséget, akitől honfitársai egyértelműen vb-címet várnak.

Amikor tavaly Austinban megrendezték a Forma-1-es versenynaptárba visszakerülő Amerikai Nagydíjat, a tömött lelátók láttán sokan azt hihették, hogy megváltozott a sportág észak-amerikai ismertsége, a rajongóhad túlnyomó többsége azonban kimondva, kimondatlanul is a mexikói határ közelségének volt köszönhető. A Sauberrel több ízben is villantó Perez hívei végre élőben láthatták kedvencüket, újfent bizonyságot téve arról, hogy a közép-amerikai ország lakossága bolondul az autóversenyzésért.

Múlt héten Mexikóban vizitált a Rali Világbajnokság (WRC) és a legendás amerikai terepralis Baja-széria, a Score International is: mindkét autósport-eseményen százezrek éltették kedvenceiket. Utóbbin az F+1 Blog is képviseltette magát, s megragadva a kiváló lehetőséget, megpróbáltunk utánajárni: mi igaz abból, hogy Perezt istenként tisztelik hazájában? A tapasztalatok alapján nyugodtan állíthatjuk: nem csak a nemzetközi szaksajtó által puffogtatott frázis, hogy az ifjú titánt kis túlzással élve már-már az azték istenek leszármazottjának tartják.

„Sergio? Lehet, hogy a családjában van, aki így nevezi, de itt az országban mindenki csak Checónak nevezi. Ő Checo és kész” – mondta az F+1 Blognak egy rajongó a San Felipe környékén megrendezett amerikai tereprali-évadnyitón, egyúttal nyomatékosítva azt is, hogy Perezt nem véletlenül szólítják a becenevén a paddockban.

„Amit tavaly művelt a Sauberrel, az egyszerűen csodálatos volt” – folytatta a Juarezből érkezett rajongó, Carlos. „Nagyon büszkék vagyunk Checóra és biztosak vagyunk abban, hogy idén a McLarennél sem okoz csalódást.”

Pereznek idén a mezőny egyik nagyágyúja, a 2009-es világbajnok Jenson Button mellett kell helytállnia, de a mexikói drukkerek szerint ez csak fokozza a fiatal pilóta kedvenc harci kedvét: „Button nagyon jó pilóta, Checo sokat tanulhat tőle, de meghunyázkodni biztosan nem fog. Azt fogja nyújtani, amit várunk tőle: harcol a győzelmekért” – mondta egy másik, 50 év körüli férfi Carlos baráti társaságából.

„Hogy miért imádjuk?” – vette vissza a szót a juarezi autósport-fanatikus. „Azért, mert közülünk származik, az ő sikere a mienk is, legalábbis a magunkénak érezhetjük. A Forma-1-ben harcol, ami az autósport abszolút csúcsa. Még néhány évvel ezelőtt is szinte elképzelhetetlen volt, hogy olyan mexikói versenyzőért szoríthatunk, aki az élmezőnyben csatázik. Idén ez végre valahára megvalósul és ezt neki köszönhetjük.”

Arra a kérdésre, hogy Perez idén, vagy a következő néhány évben világbajnok lehet-e, egy guadalajarai, a versenyző szülővárosából származó rajongótól kaptuk a leginkább csattanós választ: „Természetesen!” – felelte, majd meg is indokolta válaszát: „Mexikói, márpedig egy mexikói számára csakis a legjobb eredmény elérése lehet a cél!”

Több autósport-fanatikus bizonygatta az F+1 Blognak, hogy Perez legalább annyit, vagy még többet jelent az országnak, mint a Manchester United mexikói gólvágója, a 24 esztendős Chicharito Hernandez: „Ők ketten sokat adnak nekünk, újra és újra bizonyítják, hogy az egész nemzetnek van oka büszkének lenni rájuk” – mondta például egy Monterreyből érkezett drukker, Alvaro.

Nem feledkeznek meg a rajongók Esteban Gutierrezről sem: a Sauber színeiben idén debütáló, a Telmex tehetséggondozó programjából kikerült újabb mexikói F1-es pilótától az F+1 Blog által megkérdezett helyi autósport-mániákusok legalább olyan sikereket várnak, mint Pereztől, s azt többen is megjegyezték, hogy a 21 esztendős versenyzőnek is jelentős a rajongótábora az országban.

Látva azt a lelkesedést és őrületet, ami az autóversenyzést övezi Mexikóban, csodálkozni semmiképp nem lehet azon, hogy egyre inkább erősödnek a pletykák, amelyek szerint Bernie Ecclestone 1992 után szeretne újra nagydíjat rendezni az országban. Az utóbbi időszakban felmerült, hogy a népszerű üdülővárosban, Cancúnban építenének új versenypályát, mostanában azonban úgy hírlik, hogy az F1-főmogul inkább azt szeretné, ha a legendás helyszín, a mexikóvárosi Hermanos Rodriguez versenypálya lenne a helyszínen: ha elvégzik a szükséges felújítási munkálatokat, a brit üzletember állítólag már jövőre hajlandó lenne oda vinni a Forma-1-et.

Nemrég egyik nyilatkozatában Ecclestone egyértelműen a főváros mellett érvelt: „Miért lenne jobb Mexikóváros, mint Cancún? A világon bárkit megkérdezüönk arról, hogy hol van Mexikóváros, kapásból rávágják, hogy ’Mexikóban, ha viszont Cancúnt kérdezzük, arról fogalmuk sincs” – mondta szokásos fanyar humorával Ecclestone.

„Bárcsak tényleg lenne Forma-1-es futamunk! Amíg várnunk kell, addig marad Austin, végülis az sincs annyira messze, de Mexikóban szorítani mexikói pilótákért, az lenne az igazi!” – mondta az F+1 Blognak Alvaro, amikor a helyi nagydíj-tervekről kérdeztük.