Idén is folytatja a sisakfestés-cunamit a Red Bull háromszoros világbajnoka, Sebastian Vettel: ezt Jens Munser, a német klasszis által viselt fejfedők színezetéről gondoskodó szakember árulta el a The Wall Street Journal című lapnak.

Míg a múltban a versenyzők állandó sisakfestést használtak, s legendássá tettek egy-egy színkombinációt (elég csak az Ayrton Senna által használt brazil színekre gondolni), addig manapság a pilóták gyakran variálnak a fejfedő-színezettel. Vettel nem csak az eredményekben, hanem ebben is élen jár: Munser szerint a német csak az utóbbi két szezonban 28 eltérő festést alkalmazott a bukósisakján, s mint a szakember elárulta, az idei évad első felére már hetekkel ezelőtt leadta a megrendeléseket.

Szemügyre venni az újdonságokat csak az adott versenyhétvégén lehet: a német elvárja a mestertől, hogy a pénteki első szabadedzésig semmi ne szivárogjon ki az adott fejfedőről. Titoktartási szerződés nincs, sőt, semmilyen írásos megállapodás nem köttetett a felek között, mégis működik a kapcsolat: Munser akkor készítette az első sisakfestést Vettelnek, amikor a fiatal kiválóság 8 éves gokartpilóta volt és Sebastiant, a Kis hableány című mesefilm tarisznyarákját akarta megjeleníteni a fejfedőjén. Legközelebb akkor jelentkezett Munsernél, amikor a Toro Rossóhoz igazolt és azóta a németországi Salzgitterben székelő stúdió legnagyobb megrendelőjének számít.

Munser saját bevallása szerint nem csodálkozik azon, hogy manapság Vettel és más versenyzők is egyre gyakrabban változtatják a sisakfestésüket: „Csak kevés lehetőségük kínálkozik arra, hogy megmutassák a személyiségüket. A sisakjuk festése mellett a tetoválás jöhet még szóba, azt viszont alig lehet látni” – mondta a mester, utalva arra, hogy a csapatok a szponzorok miatt minden korábbinál szigorúbban veszik a hivatalos öltözékek viselését a versenyhétvégék alatt, valamint a különféle nyilvános eseményeken.

„Minden egyes sisakomnak megvan a maga története és elmesél egy sztorit arról a versenyről, amelyen használom” – mondta a lapnak Vettel. „Jens és én igyekszünk minél kreatívabbak lenni, sokat mókázunk az új ötletek megbeszélése során és imádom azt látni, amikor az ilyen egyeztetések után létrejön egy-egy látványos dizájn.”

Munser szerint egyébként nem könnyű kreatívnak lenni: Vettel sisakján hét szponzorlogó található, amelyek küllemén, méretén és elhelyezésén a szerződések értelmében nem lehet változtatni, így ez jelentősen csökkenti a mozgásteret. A szakember a lehető legváltozatosabb forrásokból igyekszik ihletet meríteni: első hallásra meghökkentő, de kedvencei a parfümös- és fogkrémes dobozok, a króm-kék színkombinációt például elismerten az utóbbiak világából merítette. A legnagyobb kihívás a szingapúri éjszakai futamon viselt, LED-ekkel díszített sisak elkészítése volt, a technológia megalkotása során ugyanis az FIA-val együttműködve nagy hangsúlyt kellett fektetni arra, hogy a világítórendszerrel felvértezett fejfedő megfeleljen a biztonsági előírásoknak és ne zavarja a rádiókommunikációt sem.

A Vettel mellett Mark Webbernek, Fernando Alonsónak, Felipe Massának, Nico Rosbergnek, Daniel Ricciardónak, Jules Bianchinak, Adrian Sutilnak és Nico Hülkenbergnek is dolgozó Munser apró szakmai titokként elárulta, hogy az általa csak ’dinoszaurus-tojásoknak’ nevezetett festetlen sisakokra 30-90 grammnyi festékkel viszi fel a színezetet. Azt nem fedte fel, hogy egy-egy festés elkészítésért mennyi pénzt kap, de a Wall Street Journal becslései szerint körülbelül 2000 euróra rúghat egy példány megfestése. A féltucat alkalmazottat foglalkoztató Munser-műhelyben a főnök szerint körülbelül 600 darab F1-es sisakot festenek meg egy évben, közöttük replikákat gyűjtők, szponzorok és jótékonysági szervezetek számára.