Kamatoztatta a kényszerből szerzett tapasztalatokat Romain Grosjean: a Lotus versenyzője vasárnap Moszkvába látogatott a Race of Stars elnevezésű, évről évre megrendezésre kerülő jégautós összecsapásra, ahol egy Renault Duster volánja mögött megnyerte a VIP-futamot.

Grosjean a sivatagból, egyenesen a bahreini tesztelésről csöppent a moszkvai Hippodrome területén kialakított pályára, amelyen a szokatlanul enyhe időben olvadni kezdett a jég, ezért a szervezők kénytelenek voltak módosítani a nyomvonalon. A francia pilótának Timur Timerzianovval, az orosz újságírók által a tavalyi évad legjobb orosz autóversenyzőjének választott ralikrossz Európa-bajnokkal kellett megmérkőznie és az átalakított, nálunk Dacia, arrafelé pedig Renault márkanév alatt forgalmazott Duster volánja mögött jelesre vizsgázott.

„Elég nagy volt a váltás Bahreinhez képest!” – nyilatkozta Grosjean. „Ez volt a második alkalom, hogy részt vettem ezen az eseményen és ismét nagyon, nagyon élveztem. Meg kell ismerned a stílust, hogyan kell vezetned a jégen, hogyan használhatod még simábban a gázt annak érdekében, hogy még gyorsabban juss át a kanyarokon. Kitűnő móka volt, a rajongók és a sajtó is örültek nekünk, így tényleg fantasztikus volt a hangulat. Most jöhet a következő teszt Bahreinben, de ez a lehető legjobb módja volt a pihenésnek!”

A versenyző már várja az október 12-én esedékes első Forma-1-es Orosz Nagydíjat, amelynek helyszíne Szocsi lesz: „Az mindig remek, amikor új helyszínek vannak a Forma-1-es menetrendben. Jártam már ott és várom, hogy felfedezhessem az új pályát is. Most, hogy Danyil Kvjat révén ismét lesz orosz versenyző a mezőnyben, biztos vagyok benne, hogy a versenynapján sokan eljönnek majd megnézni bennünket. Ez mindenki számára nagyon fontos” – fogalmazott a pilóta.

Grosjean a moszkvai jégautós eseményen 2011-ben szerepelt első ízben, akkor még a Lotus Renault GP tesztpilótájaként. Már akkor sem volt ismeretlen számára a műfaj: miután 2009-ben Flavio Briatore túlságosan korán bedobta a mély vízbe a Forma-1-ben és pályafutása megfeneklett, jobb lehetőség híján a Franciaországban rendkívül népszerű jégautós szériában, az Andros Trophy-n indult, ahová egyébként egy-egy futam erejéig azóta is visszajár.

A moszkvai Race of Stars viadalon rendszeresen feltűnnek Forma-1-es és más géposztályokból érkező sztárpilóták: megfordult már az eseményen többek között Alain Prost, Kimi Räikkönen, Sebastien Loeb és David Coulthard is olyan orosz menők mellett, mint például a Kamaz kamionos tereprali-csapatának korábbi legendái, Vlagyimir Csagin, Firdausz Kabirov vagy épp Ayrat Margyejev.