Látszólag egyforma a két Mercedes-Ezüstnyíl kormánya, de mégsem: Giorgio Piola, a kiváló olasz Forma-1-es technikai illusztrátor remek videóban tárja fel, hogy mi az eltérés Nico Rosberg és Lewis Hamilton kormánya között.

Nem lehet elégszer rácsodálkozni arra, hogy mennyire parányi egy Forma-1-es autó kormánya, s arra sem, hogy mennyire zsúfolt. Számtalanszor hallottuk már azt is, hogy mennyire fontos az aprócska kapcsolók, egyéb kütyük elrendezésre a versenyzők számára, látni viszont még nem láthattuk, hogy milyen módosításokat igényelnek a pilóták. Egészen mostanáig, ugyanis Giorgio Piola, a Forma-1 legelismertebb műszaki illusztrátora a két Mercedes-menő, Nico Rosberg és Lewis Hamilton kormányát górcső alá véve mutatja meg az eltéréseket.

Mint a videóból kiderül, nem is kevés különbség van a két pilóta munkaeszköze között. Az illusztráció szerint Rosberg kormányának markolatán nagyobb a gumival borított felület, s az elülső részen eltérő a kapcsolók elrendezése is: Hamiltonén nem csak kevesebb forgókapcsoló található, hanem azok kivitelezése is más. Az indoklás szerint ez a kialakítás sokat segít a télen csapatok váltó 2008-as vb-elsőnek, ugyanis hasonló ahhoz, mint amit a McLarennél megszokott.

Van eltérés a kormány hátsó részén is: míg Rosberg ott csak a sebességváltó fülecskét (felső) és a kuplungot (alsó) birizgálja, addig Hamilton elülső gomb vagy kapcsoló helyett a KERS-t is ott aktiválja. Ennek köszönhetően a brit pilóta kormányának hátulján nem kettő, hanem három fülecske található: a felső keskenyebb, mint Rosbergén, de szintén a váltásra szolgál, a középsővel hozható működésbe a mozgási energiát újrahasznosító rendszer, míg az alsó itt is a kuplung.

Az eltérő elrendezés miatt különböző a két kormány vastagsága is, de – bár erre a videó nem tér ki – kesztyűk tekintetében legalább egységes a két versenyző választása. Míg a tavaly távozott Michael Schumacher a belül varrott kesztyűt részesítette előnyben, addig Rosberg és Hamilton a riválisok túlnyomó többségéhez hasonlóan a kívül varrottat preferálja.

Emlékezetes, hogy a tavalyi Indiai Nagydíjon a McLaren alig 3 másodperc alatt cserélt kormányt Hamilton autóján. Az F+1 Blog akkor a manapság 40-50 ezer fontot, azaz 14-18 millió fontot érő high-tech apróságok fejlődését is felidézte, mégpedig a Ferrari-kormányok evolúcióján keresztül.